Studiu: efectele unui an de criză COVID-19 asupra românilor

De Unica.ro, pe
Ce impact a avut un an de pandemie COVID-19 asupra românilor? Un studiu realizat de IRES răspunde la această întrebare.

Sondajul IRES arată că aproape unul din cinci români s-a simțit singur în ultimul an, de când a început pandemia. De asemenea, 54% au simțit nevoia de a contacta pe cineva drag, după cum arată Libertatea.

La nivel psihic, pandemia a afectat puternic destul de mulți români. Mai exact, 25% s-au confruntat cu stări de tristețe sau depresie mai mult decât înainte, iar 16% s-au gândit mai mult la moarte.

Sondajul mai arată că 10% dintre români au trecut în ultima săptămână aproape zilnic prin stări de anxietate, 14% s-au simțit triști sau fără speranță, 14% nu și-au putut controla îngrijorările, iar 14% au simțit că nu mai găsesc plăcere sau interes de a desfășura anumite activități.

Citește și: La ce restricții vor putea renunța persoanele imunizate împotriva COVID-19 în SUA

Totodată, aproape 1 din 5 români s-a simțit mai singur decât de obicei în această perioadă, sentimentul fiind mai des întâlnit în rândul femeilor și vârstnicilor.

De asemenea, aproape jumătate dintre românii care au participat la sondaj și-au făcut griji cu privire la situația financiară sau la familie în primul an de pandemie mai mult decât înainte.  Cei mai mulți au fost respondenți cu educația scăzută, cei care locuiesc în zona de sud a țării sau în Moldova, dar și femeile.

Au existat însă și părți bune. Spre exemplu, 55% dintre românii intervievați au spus că au învățat să aprecieze mai mult lucrurile pe care le au, pe când 4 din zece au început să se gândească mai mult la sensul vieții.

Foto: 123rf.com

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter