Statistici sumbre: România, pe locul 10 în lume la morțile în pandemie, în funcție de populație

Ultimul update Joi, 08 aprilie 2021, 20:24
Pandemia de COVID-19 a generat o criză la nivel global - în România, ea a dus chiar la un număr suplimentar de decese, mai mare decât în anii trecuți.

O statistică realizată de Financial Times arată că România se află pe locul 10 în lume în ceea ce privește clasamentul mortalității în exces raportate la numărul de locuitori, în baza datelor adunate până la 6 aprilie. Primele trei locuri din top sunt ocupate de Peru, Bulgaria și Mexico. Alte țări din top sunt Marea Britanie, Italia și Spania (care se află pe locurile 14, 15 și 16).

Această mortalitate în exces este un indicator specific în epidemiologie, care se referă la numărul de decese generate de orice cauză în timpul unei crize, conform Libertatea. Indicatorul îi poate include și pe cei afectați infirect de pandemie – cum ar fi persoane care au murit de alte boli, care nu au mai putut fi tratate din cauza crizei alimentare.

Citește și: Cât durează noile restricții, potrivit lui Florin Cîțu: „Trebuie să avem răbdare în martie și aprilie”

Citește și: Valeriu Gheorghiță: „Cred că la masca de protecție se va renunța ultima dată”

Citește și: Experți: tinerii sunt principalii vectori de transmitere a noilor tulpini de coronavirus

Citește și: Listele de așteptare pentru vaccinare vor merge mai repede, potrivit lui Valeriu Gheorghiță

În România, au murit aproximativ 2.100 de oameni la fiecare milion de locuitori, mai mult decât în anii precedenți. În Peru și Bulgaria, țările care se află pe primele două locuri, au murit cu aproximativ 4.500, respectiv 3.000 de oameni mai mult la milionul de locuitori, față de media anilor trecuți.

Și Eurostat, biroul de statistică al Comisiei Europene, arată care a fost situația mortalității în România – acolo însă, datele sunt valabile până la finalul lui 2020. Cea mai neagră perioadă a fost în noiembrie, când mortalitatea în exces a fost de 63%, în raport cu media deceselor în perioada 2016-2019. Situația a fost chiar mai rea în Polonia, unde mortalitatea în exces a ajuns în anul 2020 la 96%.

Foto: 123rf.com

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter