Mersul în weekend la mall ar putea fi condiționat de vaccinare prin lege

De Unica.ro, pe
Mersul la mall în weekend ar putea fi condiționat de vaccinare, după cum a arătat Dan Barna într-o declarație de presă.

În interiorul coaliției sunt pregătite măsuri pentru a stimula populația să se vaccineze împotriva COVID-19, în contextul în care doritorii au devenit tot mai puțini în ultimele săptămâni. O măsură care ar putea fi aprobată este aceea care spune că mersul la mall să fie condiționat de vaccinare pe parcursul weekendului.

„Am discutat în ședința coaliției, au fost prezentate mai multe variante asupra căruia premierul și-a exprimat susținerea”, a spus acesta, conform Libertatea. „Trebuie să venim cu măsuri pe măsura celorlalte state europene pentru a încuraja vaccinarea. Valul patru va avea un efect de stimul pentru populația care nu e împotriva vaccinului, dar nu s-a vaccinat încă”.

Discuțiile cu privire la aceste măsuri a avut loc în condițiile în care procentul de vaccinare în România stagnează în loc să crească. „Dacă nu reușim să creștem procentul de vaccinare la nivel național, o să avem probleme și prin urmare gândim tot felul de măsuri pentru a încuraja populația să se vaccineze,” a mai zis Barna cu această ocazie.

Citește și: Avertismentul experților: „COVID-19 nu va dispărea vreodată”

Citește și: UE va asigura accesul țărilor sărace la vaccinul anti-COVID-19

Citește și: De ce persoanele complet vaccinate încă se pot îmbolnăvi de COVID-19

Citește și: OMS: ce impact are pandemia de COVID-19 asupra sănătății mintale la nivel global

Guvernul nu ia în considerare stimulente în bani pentru vaccinare. Cu toate astea, ar putea fi acordate vouchere, bonuri, sau să se organizeze o tombolă pentru persoanele din mediul rural. „Vaccinarea este singura soluție, nu avem altă șansă decât să creștem numărul persoanelor vaccinate”, a precizat Barna.

Campania de vaccinare a demarat la finalul lunii decembrie, în anul 2020. De atunci și până în prezent, au fost vaccinate 4.918.657 de persoane, dintre care 4.762.837 cu schema completă de imunizare. Așadar, mai puțin de 25% din români au fost imunizați anti-COVID-19, fiind pe penultimul loc în Uniunea Europeană la procentul de vaccinare. O situație mai rea se înregistrează doar în Bulgaria.

Procentul mic de vaccinare favorizează nu doar răspândirea bolii, ci și dezvoltarea de tulpini mutante de coronavirus. „Oamenii nevaccinați sunt potențiale fabrici de tulpini mutante”, a spus Schaffner, conform CNN, citat de Science Alert. „Cu cât sunt mai mulți oameni nevaccinați, cu atât vor fi mai multe oportunități pentru virus să se multiplice”.

Variantele coronavirusului pot evolua în corpul unei persoane infectate. „Când se întâmplă acest lucru, apare mutația, și poate să dea naștere unei variante mutante de virus care este și mai gravă pe termen lung”, a zis expertul.

Foto: 123rf.com

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter