Guvernul a aprobat OUG pentru a sprijini artiștii afectați de pandemie

De Unica.ro, pe
Artiștii din domeniile afectate de pandemie vor fi sprijiniți de Guvern prin acordarea unei indemnizații de 41,5% din câștigul salarial mediu brut.

Această OUG a fost adoptată în ședința de guvern de joi. „Guvernul a adoptat o ordonanță de urgență prin care introduce măsuri de compensare a reducerii veniturilor pentru persoanele care au realizat venituri înainte de instituirea stării de urgență, în baza unor contracte de drepturi de autor și drepturi conexe (artiștii)”, arată un comunicat de presă.

Citește și: Tombolă pentru persoanele vaccinate, organizată de Loteria Română

Citește și: Raluca Turcan: „Unu din trei copii cu părinții plecați la muncă în străinătate e lipsit de îngrijire”

Citește și: Florin Cîțu: „Revenirea la normalitate nu se poate face fără vaccinare”

Citește și: Florin Cîțu: „Revenirea la normalitate nu se poate face fără vaccinare”

Până acum, artiștii au beneficiat de un șomaj tehnic, în baza OUG 30/2020. Începând cu luna iunie însă, ei vor fi sprijiniți cu acordarea acestei indemnizații de 41,5% din câștigul salarial mediu brut. Ea se acordă numai în cazul reducerii timpului de muncă și/sau a veniturilor. Va fi necesară depunerea unei cereri, însoțită de o declarație pe propria răspundere.

Măsura va fi aplicată atât pe durata stării de alertă, cât și la trei luni după ce aceasta nu va mai fi în vigoare. Se estimează că de această măsură ar putea beneficia 5.500 de persoane și familiile acestora.

Suma alocată în acest scop este de 73.689.000 lei, din care 30.580.000 lei se întorc la bugetul de stat prin plata impozitelor și contribuțiilor de asigurări sociale, după cum arată Digi 24. Astfel, impactul la finalul anului 2021 va fi de 43.108.000 lei.

Foto: 123rf.com

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter