Comisia Europeană a dezvăluit cum va arăta pașaportul de vaccinare

De Unica.ro, pe
După ce mai multe țări europene dependente de turism au cerut să se introducă un pașaport de vaccinare pentru a se relua libera circulația, Comisia Europeană a decis să introducă „adeverința electronică verde”.

Informația vine de la Financial Times și Politico, după cum arată Libertatea. Certificatul urmează să fie acordat către cetățenii care au dovada vaccinării cu un vaccin aprobat în Uniunea Europeană, a unui test negativ COVID-19 sau a vindecării după infectării.

Comisia Europeană a prezentat propunerea pentru instituirea unei adeverințe electronice verzi, care să fie valabilă la nivel comunitar, cu scopul de a oferi un impuls sectorului turistic, după ce acesta din urmă a fost grav afectat de pandemie.

Adeverința va fi disponibilă gratuit, în format digital sau pe hârtie, urmând să includă un cod QR care să ateste autenticitatea. Potrivit vicepreședintelui Comisiei Europene pentru promovarea modului de viață sănătos, Margaritis Schinas, certificatul de vaccinare ar trebui să fie gata la 1 iunie.

De asemenea, sistemul de certificate de vaccinare reprezintă doar o măsură temporară, care urmează să fie suspendată de îndată ce Organizația Mondială a Sănătății va declara pandemia încheiată la nivel internațional.

Citește și: Avertisment OMS: aeroporturile nu trebuie să impună călătorilor să fie vaccinați împotriva COVID-19

Citește și: Țara din Uniunea Europeană care intră în carantină totală de Paște

Citește și: La ce restricții vor putea renunța persoanele imunizate împotriva COVID-19 în SUA

Citește și: Când trebuie să te vaccinezi dacă te-ai vindecat de COVID-19

Certificatul de vaccinare – în ce va consta?

Există însă mai multe state europene, cum ar fi România și Franța, care consideră că un asemenea certificat în momentul de față este o măsură prematură, luând în considerare faptul că puțini cetățeni au fost imunizați până acum. Pe de altă parte, țări precum Grecia și Spania susțin implementarea unui asemenea certificat.

Adeverința va fi disponibilă în două limbi (limba națională a persoanei care îl deține și engleză), va fi interoperabil, non-discriminator și va conține informații esențiale (data nașterii, data eliberării și un cod de identificare). Ea va fi disponibilă tuturor cetățenilor UE și membrilor famiilor lor, oricare ar fi naționalitatea lor, dar și cetățenilor non-UE care trăiesc în statele membre.

Planul pentru această adeverință a generat îngrijorări de discriminare, dar Comisia Europeană a subliniat că adeverința „nu poate fi o precondiție pentru exercitarea dreptului de liberă circulație și nu poate fi o precondiție pentru folosirea serviciilor de transport peste graniță, cum ar fi avioanele, trenurile sau feriboturile”.

Foto: 123rf.com

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter