Accesul în baruri, doar cu certificat de vaccinare – o realitate în tot mai multe țări europene

De Unica.ro, pe
Tot mai multe țări europene au hotărât ca accesul în baruri, restaurante și cinematografe să se facă exclusiv în baza unui certificat de vaccinare.

Printre aceste țări se numără Italia, Irlanda și Franța. Dezbaterea pe această temă are însă în loc și în Marea Britanie și Germania. În prezent, 13 țări europene au introdus, într-o formă sau alta, certificatul verde la nivel intern, după cum arată Euronews, citat de Libertatea.

Mai multe guverne europene au în plan să introducă certificatul de vaccinare pentru accesul în spațiile publice, în contextul în care Franța observă efectele politicilor restrictive anunțate de Emmanuel Macron, conform The Guardian.

În Franța, s-a depășit pragul de 40 de milioane de persoane vaccinate cu cel puțin o doză de ser anti-COVID-19, adică în jur de 60% din populație. „Împreună vom învinge virusul”, a scris Macron pe pagina sa de Twitter. „Vom continua”.

Autoritățile europene caută să găsească diferite strategii de încurajare a oamenilor reticenți cu privire la vaccinuri. Spre exemplu, în Suedia, Universitatea din Lund cercetează dacă posibilitatea unui voucher de 20 de euro ar convinge oamenii să se vaccineze, pe când în Olanda centrele de vaccinare distribuie hering.

Citește și: Florin Cîțu, despre restricțiile din valul patru: „Nu putem să restricționăm pentru persoanele vaccinate”

Citește și: Masca în interior, obligatorie în continuare de la 1 august

Citește și: Mersul în weekend la mall ar putea fi condiționat de vaccinare prin lege

Citește și: Predicții pesimiste: valul patru al pandemiei se va lăsa cu multe spitalizări și decese

Cea mai de succes metodă a fost cea adoptată de francezi însă. Acolo, milioane de oameni s-au grăbit să se vaccineze atunci când au aflat că accesul la petreceri și distracție este blocat pentru persoanele neimunizate. Însă decizia nu a fost unanim acceptată, după cum o arată faptul că aproximativ 160.000 de persoane au protestat în weekend față de această măsură. În pofida protestului, parlamentarii au atins o concluzie unanimă cu privire la certificatul de vaccinare.

Acesta din urmă va fi solicitat la accesul în restaurante, baruri, muzee, cinematografe și la marile adunări publice din luna august. În ceea ce privește adolescenții cu vârste cuprinse între 12 și 17 ani, certificatul de vaccinare va fi necesar abia după finalul lunii septembrie.

De asemenea, angajații din domeniul sanitar, din restaurante și din baruri nu vor fi concediați dacă rămân nevaccinați, dar va exista posibilitatea să fie suspendați fără salariu.

Țări precum Irlanda, Italia, Belgia și Marea Britanie încep să adopte măsuri asemănătoare.

Foto: 123rf.com

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter