E oficial: din 15 mai, masca de protecție nu mai e obligatorie în aer liber și se renunță la carantina de noapte

De Unica.ro, pe
Președintele Klaus Iohannis a anunțat într-o conferință de presă că masca de protecție nu va mai fi obligatorie în spațiile deschise din 15 mai.

„Excepții fac piețele, târgurile, stații de transport în comun”, a spus Iohannis, citat de Libertatea. Mai mult, din 15 mai, restricțiile de circulație pe timp de noapte nu vor mai exista. Totodată, magazinele vor reveni la orele normale de funcționare.

Președintele a spus că relaxarea va fi pas cu pas: „Ne pregătim de relaxare, dar trebuie să fie o relaxare precaută. Nu vrem să ne relaxăm în iunie și să revenim în august”.

Iohannis a spus și care sunt țintele pentru vaccinare: 5 milioane de persoane până la 1 iunie, 6 milioane de persoane până la 1 iulie și 7 milioane până la 1 august.

„Peste un an de zile a durat pandemia”, a spus președintele. „A fost prea multă suferință în România și îmi pare rău pentru toți cei care au suferit de pe urma aceste boli, însă trebuie să ne amintim și de cei care au făcut posibilă gestionarea pandemiei. Medicii au fost eroii noști, le datorăm mulțumiri”.

El a mai subliniat că nu își dorește ca România post-pandemie să fie la fel ca cea dinainte de pandemie: „Suntem în pregătiri pentru România post-pandemică. Dacă ne vaccinăm cu toții, pandemia se va reduce și se va termina”.

Citește și: Studiu COVID-19: Pacienții cu simptome neurologice prezintă un risc de deces de șase ori mai mare

Citește și: La cât timp trebuie să își testeze nivelul de anticorpi cei vaccinați, potrivit medicului Adrian Marinescu

Citește și: Ce spune medicul pediatru Mihai Craiu despre vaccinarea anti Covid-19 a copiilor: „Teoretic, eficiența este 100%”

Citește și: Studiu: anticorpii dobândiți de vindecarea de COVID-19 durează până la opt luni

Președintele a amintit și factorii de care depind relaxările: „Relaxările sunt condiționate de doi factori extrem de importanți: evoluția pandemiei și gradul de vaccinare. Dacă vrem mai multă relaxare trebuie să respectăm măsurile în vigoare și să ne vaccinăm”.

Se schimbă și felul în care vor fi organizate petrecerile de nuntă și botez: „Avem nunți, botezuri, mese festive, din 1 iunie în exterior pot participa maxim 70 de persoane, în interior maxim 50 de persoane. Dar dacă organizatorul garantează că toate persoanele sunt vaccinate se renunță la restricționarea numărului de participanți”.

O regulă asemănătoare va fi aplicată și la sălile de sport: „Similar, la sălile de sport, numărul de participanți e restricționat, dar dacă managerul garantează că sunt toate persoanele vaccinate, numărul de participanți poate să crească”.

Foto: 123rf.com

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter