Vaccinurile existente trebuie adaptate la mutațiile COVID-19 urgent, potrivit Agenției Europene a Medicamentului

De Unica.ro, pe
Agenția Europeană a Medicamentului a atras atenția asupra noilor tulpini de coronavirus, subliniind că este urgent ca vaccinurile anti-COVID-19 existente să fie adaptate.

Cele trei vaccinuri care sunt autorizate în Uniunea Europeană – de la Pfizer, Moderna și AstraZeneca – sunt eficiente și împotriva noilor tulpini care s-au răspândit în Europa în ultimul timp. Însă virusul suferă mutații continue, astfel încât adaptarea vaccinurilor este o necesitate. De aceea, Agenția Europeană a Medicamentului a subliniat că stabilirea unor reglementări de adaptare a vaccinurilor pentru noile variante este o urgență de sănătate publică, după cum arată un comunicat de presă citat de Digi24.

Ghidul emis de Agenția Europeană a Medicamentului pornește de la premisa că un vaccin modificat este bazat pe așa numitul vaccin părinte deja aprobat, diferențele apărând în structura specifică selectată pentru a declanșa un răspuns de la sistemul imunitar.

Citește și: Pfizer și BioNTech studiază dacă o a treia doză de vaccin COVID-19 ar putea proteja în fața noilor tulpini

Mai mult, Agenția Europeană a Medicamentului subliniază că nu este nevoie de studii de laborator pentru a dezvolta un vaccin derivat. În schimb, dacă producătorul face un studiu de acest gen, rezultatele urmează să fie evaluate de Comitetul pentru medicină umană din cadrul agenției, alături de datele clinice existente.

Nu în ultimul rând, un vaccin derivat trebuie să fie fabricat de același producător care fabrică și vaccinul original, respectând standardele de protecție și control. Producătorul în cauză trebuie să demonstreze că respectă aceleași standarde de calitate în cazul vaccinului derivat.

Foto: 123rf.com

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter