Un sindrom declanșat de COVID-19, resimțit cel puțin 6 săptămâni după infectarea cu noul coronavirus

De Unica.ro, pe
Un studiu realizat de experții de la Trinity College din Dublin, Irlanda, a arătat că mulți dintre bolnavii de COVID-19 resimt un sindrom chiar și după mai multe săptămâni de la momentul infectării cu noul coronavirus. 

Potrivit cercetătorilor de la Trinity College din Dublin, Irlanda, dintre cei 128 de voluntari infectaţi cu SARS-CoV-2 care au participat la studiu, mai mult de jumătate au semnalat prezența unui sindrom declanșat de COVID-19 chiar și după 10 săptămâni de la vindecare.

Citește și: Hugh Grant, despre simptomele COVID-19 pe care le-a avut: „Îmi simţeam ochii de trei ori mai mari”

Mai multe date au arătat că infecția cu noul coronavirus poate transforma unul dintre cele mai comune simptome ale bolii, oboseala, într-o problemă de lungă durată. Pentru a descoperi acest lucru, cercetătorii au lansat un studiu asupra oboselii, a nivelului de gravitate al bolii COVID-19 şi a marcatorilor inflamatorii şi altor condiţii ale bolii, potrivit Digi24.

Sindromul de oboseală postvirală, resimțit indiferent de gravitatea bolii

La studiu au participat 128 de bolnavi, dintre care 54% au fost femei şi 46% bărbaţi. Vârsta media a acestora a fost de 49,5 ani. Cei internați în spital au fost evaluați 72 de zile după externare, iar cei tratați ambulatoriu au fost monitorizați 14 zile după diagnostic.

Astfel, experții au descoperit că 52,3% dintre participanţi au resimţit o stare de oboseală cel puţin 6 săptămâni după contractarea bolii COVID-19 şi doar 42,2% dintre pacienţi au declarat că se simt perfect sănătoşi.

Citește și: „Happy hypoxia”, o afecțiune gravă, dar fără simptome. Cum se manifestă la pacienții bolnavi de COVID-19

Studiu a mai arătat că sindromul de oboseală cronică sau sindromul de oboseală postvirală a fost resimțit indiferent de gravitatea bolii. Specialiștii au subliniat faptul că starea de oboseală poate fi agravată de anxietate și depresie, așa cum s-a constatat în rândul femeilor care au participat la experiment.

Sursă foto: Shutterstock.com

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter