A venit sezonul răcelilor. Vezi cum să te tratezi corect!

De Erika Chivu, pe

O răceala banală este o problemă de sănătate minoră, însă noi adesea o complicăm luând un tratament greşit. Iată cum se tratează corect răceala!

De ce răceşti

Contrar părerii generale, nu răcim din cauza frigului. Răceala, ca şi gripa, este o infecţie virală care se transmite de la o persoană la alta pe calea aerului. Există peste 100 de virusuri care pot declanşa răceala, dar cel mai adesea este vinovat rinovirusul, care e şi foarte contagios – se transmite prin picăturile minuscule de salivă împrăştiate în aer atunci când o persoană bolnavă tuşeşte sau strănută. De asemenea, răceala se ia şi prin folosirea la comun a prosoaptelor, tacâmurilor, telefoanelor, etc.

Cum se manifestă răceala

E uşor să-ţi dai seama că ai răcit: nasul e înfundat şi îţi curge, ai dureri de gât, tuşeşti, strănuţi, te simţi obosită şi poţi avea o febră uşoară.
Dacă febra depăşeşte 39,5 grade Celsius sau ai dureri puternice şi elimini o flegmă colorată, e posibil că răceala să se fi complicat, deci trebuie să mergi la medic pentru tratament.

Cum se tratează răceala obişnuită

Însă pentru o răceală banală nu e nevoie să ajungi la medic, cu condiţia să ştii care este tratamentul corect. În primul, trebuie să ştii că tratamentul răcelii este doar simptomatic, adică te ajută să te simţi mai bine, dar nu scurtează boala.
Atenţie! Nu se iau niciodată antibiotice pentru o răceală. Aceste medicamente elimină bacteriile, iar răceala este provocată de un virus. Antibioticele se iau doar la recomandarea medicului în cazurile când peste răceală s-a instalat o suprainfecţie bacteriană, de exemplu otită, amigdalită, etc.
Răceala va trece de la sine în maxim două săptămâni, timp în care poţi încerca următoarele tratamente simptomatice:
Analgezice împotriva durerilor. Paracetamol, ibuprofen, aspirină sunt utile pentru durerile de gât, musculare, etc.
Atenţie! Nu se administrează aspirină copiilor sub 18 ani cu infecţii virale!
Decongestionante nazale pentru nas înfundat. Aceste medicamente sub formă de spray te ajută să respiri mai uşor, dar nu trebuie să le foloseşti mai mult de câteva zile.
Expectorante pentru tusea productivă. Sub forma de sirop sau pastile, expectorantele te ajută să elimini mai uşor mucozităţile şi te scapă de tuse.
Foto: Thinkstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter