Secretul longevității bucovinenilor, dezvăluit de un sociolog

De Oana Savin, pe
Speranța de viață a locuitorilor din județul Suceava a crescut semnificativ în ultimii 20 de ani, ajungând la aproape 77 de ani, potrivit statisticilor. Sociologii explică că secretul longevității stă la baza unui cumul de factori naturali.

În perioada 2000-2017, durata de viață a sucevenilor a crescut în medie cu cinci ani, arată o analiză a Direcției județene de Statistică Suceava.

În anul 2000, femeile care locuiau în zona urbană trăiau în medie 74.22 ani, în timp ce în 2017 durata medie de viață a ajuns la 80.02 ani. În aceeași perioadă, durata de viață a femeilor din mediul rural a crescut de la 74.81 la 79.60 ani.

Pe de altă parte, bărbații din Bucovina trăiesc mai puțin decât femeile. În mediul urban, durata de viață a domnilor a crescut de la 68.39 ani la 73.71 ani, în timp ce la țară a ajuns la 72.78 față de 68.52 ani.

Sociologul Adrian Botezatu a explicat pentru Adevărul de ce s-a produs această schimbare.

Apă bună, aer curat, mâncare sănătoasă”, a precizat sociologul.

De asemenea, el a arătat că populația județului Suceava este de 750.000 locuitori, dintre care 450.000 locuiesc în mediul rural, în zone nepoluate, cu apă de foarte bună calitate și mâncare sănăyoasă.

În plus, în ultimii ani, a fost modernizat spitalul județean „Sf. Ioan cel Nou”, unde există servicii de calitate.

Foarte mulți suceveni trimit bani din străinătate la rudele de acasă, bani pe care aceștia îi investesc în sănătatea lor.

Sursă foto: 123rf.com

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter