Sănătate: Mituri despre gripă, analizate la rece

De Revista Unica, pe

Zvonurile, tratamentele după ureche şi credinţele populare referitoare la răceală şi gripă sunt la fel de răspândite precum virusurile însele. Încercăm totuşi un tratament?
1 Tuşesc, am febră, îmi curge nasul – probabil am gripă. Probabil n-ai! Secreţiile nazale însoţesc, de cele mai multe ori, o infecţie respiratorie oarecare şi foarte rar apar în cazul gripei. Deci nu te hazarda să declari că ai gripă când ai un banal guturai. Gripa are alte simptome, extrem de clare: boala debutează brusc, în câteva ore, cu febră mare şi continuă cu durere de cap marcată. Şi nu e nici pe departe atât de
întâlnită precum alte viroze respiratorii.

2 Dacă umblu îmbrăcat subţire, răcesc. Răceala nu apare decât prin contaminarea cu una dintre miile de tulpini de virusuri care provoacă manifestările pe care le reunim sub titulatura de răceală, deci nu are de-a face cu grosimea hainelor purtate, ci cu pătrunderea virusului în nările tale.

3 Dacă mă simt rău şi după trei zile de băut ceaiuri şi luat antiinflamatorii, e cazul să iau antibiotice. Da şi nu: majoritatea răcelilor sunt provocate de virusuri, care nu pot fi distruse de tratamentul cu antibiotice. Dar, frecvent, pe fondul unei infecţii virale, poate apărea o suprainfecţie bacteriană. Aceasta poate fi tratată cu antibiotice. Cum îţi dai seama că e posibil să fi apărut suprainfecţie bacteriană? După schimbarea culorii şi a viscozităţii secreţiilor nazale, care devin, din apoase, mai groase, mai purulente. Chiar şi în acest caz, decât să iei un antibiotic la întâmplare, cel mai bine e să apelezi la medicul de familie. Tot ce se poate să mai fi avut şi alţi pacienţi cu răceli în aceeaşi perioadă şi să ştie deja care sunt cele mai bune opţiuni de tratament.

4 Dacă sunt însărcinată, nu mă vaccinez, că risc să mă îmbolnăvesc chiar de la vaccin. Nu numai că vaccinul nu te poate îm-bolnăvi (cu excepţia celui cu administrare nazală, vaccinurile antigripale conţin virusuri moarte sau fragmente de virus atenuat, inacapabile să declanşeze boala), dar e chiar recomandabil să te vaccinezi dacă eşti însărcinată, pentru a minimiza riscul de a face boala. Nu de alta, dar opţiunile de tratament sunt limitate când eşti însărcinată, pentru a evita efectele negative ale medicamentelor asupra dezvoltării fătului.

5 Dacă am febră, nu e bine să ies din casă. Regula aceasta cred că a fost inventată de nişte bunici friguroşi, care au profitat de viroza unui copil pentru a nu ieşi nici ei afară, în frig. Realitatea este că singurele cazuri în care ieşitul afară, indiferent de temperatura exterioară, îţi este contraindicat sunt starea ta generală proastă şi evitarea răspândirii voluntare a virusului.

6 Răcelile apar când e frig afară. De fapt, microorganismele respective sunt la fel de răspândite şi de contagioase pe tot parcursul anului. Înmulţirea virozelor pe timpul iernii poate fi explicată prin faptul că stăm mai mult la interior, în aglomeraţii umane, ceea ce favorizează răspândirea virusurilor de la o persoană la alta.

7 Dacă iau Vitamina C constant, pot preveni răceala. E unul dintre cele mai răspândite mituri referitoare la tratarea afecţiunilor în sezonul rece. Circa 30 de studii desfăşurate în ultimele decenii şi care au implicat peste 11 000 de persoane arată că o doză de 200-300 mg de Vitamina C luată zilnic nu modifică absolut deloc numărul cazurilor de răceală obişnuită. Pare însă să reducă uşor severitatea şi durata bolii, dar diferenţele sunt nesemnificative, aşa că efectul Vitaminei C în răceală poate fi calificat drept un mare placebo. Singura excepţie în care Vitamina C şi-a dovedit utilitatea în prevenţia răcelilor este în cazul celor expuşi la stres extrem (maratonişti, soldaţi), care au şanse cu 50% mai mici să răcească dacă iau constant Vitamina C.

8 Gripa şi răceala pot fi vindecate. Fiind vorba despre infecţii virale, medicamentele oferite pentru aceste afecţiuni nu tratează boala, ci doar îi atenuează simptomele. Practic, putem trata dureile de cap, durerile de gât, febra, tusea, secreţiile nazale. Doar un antiviral poate trata infecţia, dar arareori este cazul să se apeleze la asemenea tratamente.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter