Anorexia – care sunt simptomele şi cum recunoşti o anorexică

De Lumea Femeilor, pe

Bate spre 14-15 ani şi singura ei preocupare este, deja, că „e grasă, foarte grasă”? E un semnal pe care trebuie să-l iei în seamă. Pentru că anorexia e la modă, din păcate. Şi prea puţină lume ştie că, practic, este o boală.

Dacă fiica ta e, într-adevăr, mai plinuţă şi-ţi povesteşte despre o dietă pe care ar vrea s-o urmeze, nu-i motiv de îngrijorare. Trebuie doar să vizitaţi un nutriţionist. Dar ce faci când copila ta slăbeşte văzând cu ochii, deşi nu ar avea nici un motiv? Iată cum îţi dai seama dacă e anorexică sau nu.

Anorexie: Mania trupului perfect poate să omoare!
 

Care sunt primele semne de anorexie

O fată de 15-16 ani care repetă mereu că vrea să slăbească şi găseşte orice pretext pentru a nu mânca, nici singură, nici cu familia, este un prim semn că anorexia dă târcoale. Nu vrea să mănânce seara, iar când, în sfârşit, se aşază la masă, nu vrea nici măcar un fir de ulei în salată.

Mănâncă un grătar de piept de pui, dar îl taie în mii de bucăţele pe care le lasă, în final, în farfurie: „Vaaai, ce mult am mâncat!”. Alimentele au devenit o obsesie şi vei găsi mereu, pe lângă fata ta, un mic tabel de calcul al caloriilor. De aici până la consumul de laxative sau pro¬vocarea senzaţiei de vomă, imediat după ce a ciugulit ceva, distanţa nu e mare. Adaugă la aceste semne ceaiurile diuretice, o uşoară depresie, dar şi faptul că bea multă apă. Ceea ce e bine, în principiu, doar că nimeni n-o recomandă „pe stomacul gol”.
Poze şocante: Vedetă distrusă de operaţii estetice şi anorexie

Cum vorbeşti cu cineva care suferă de anorexie

În primul rând trebuie să ştii că te afli în faţa unei tulburări de comporta¬ment alimentar care poate duce la moarte. Ştiu, e dur să citeşti aşa ceva, dar realitatea este plină de astfel de exemple. Adună-ţi toate forţele, lasă ştersul prafului sau pusul murăturilor şi anunţ-o pe adolescenta ta că vrei să staţi de vorbă „ca între fete”. Îi spui cu o zi-două înainte, nu o convoci pe loc! Nu uita, fiica ta este sensibilizată din cauza înfometării şi de blândeţea şi prietenia pe care i le arăţi încă din acest moment depind următorii paşi. În ziua cu pricina mărturiseşte-i de¬schis că eşti preocupată de starea ei de sănătate, că ţi se pare un pic prea firavă pentru vârsta şi nevoile ei de adolescentă în creştere. Dacă e doar un început de anorexie, acest simplu enunţ ar trebui să-i taie dorinţa de a se mai înfometa.

Ajutoare în lupta cu anorexia

Fii foarte atentă la reacţiile fiicei tale în timp ce vorbiţi. S-ar putea să sară-n sus, însă nu te lăsa dusă de val şi renunţă la discuţie, pentru moment. Roagă pe altcineva din familie sau un prieten, o persoană pe care fiica ta o apreciază mult, să stea de vorbă cu ea; s-ar putea să afli mai multe. Indiferent cine află mai multe, tu, ca mamă, nu trebuie să uiţi nici o secundă că reacţia fiicei tale în faţa alimentelor este provocată de o suferinţă. Şi asta este ceea ce trebuie să afli, de fapt: cine sau ce o face pe fata ta să sufere.
 

Pe scurt, despre anorexie

1. Circa 10% dintre anorexici mor din cauza scăderii drastice a nivelului de potasiu din organism.
2. Franţa a interzis din 2008 site-urile şi publicaţiile care încurajează regimurile drastice de slăbire.
3. 10% dintre anorexici sunt bărbaţi. Vârsta minimă la care a fost descoperită boala: 6 ani.
4. Psihoterapia este prima metodă de tratament indicată contra anorexiei.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter