Sănătate: Ce boli poţi să iei de la animalele de companie

De Libertatea pentru femei, pe

Ai acasă un animal de companie sau eşti pe cale să-ţi cumperi unul? Atunci e bine să ştii că, pe lângă faptul că sunt drăgălaşi şi haioşi, micii tăi prieteni te pot îmbolnăvi. Iată câteva dintre afecţiunile pe care ţi le pot transmite.
 

Toxoplasmoza

Este una dintre cele mai frecvente infecţii parazitare care se transmite de la pisică la om, prin fecalele infestate. Afecţiunea nu produce simptome grave, mai ales dacă persoana respectivă are o stare de sănătate bună, însă poate da uşoare dureri de cap sau febră. Femeile însărcinate trebuie să fie foarte atente, deoarece această infecţie poate duce la pierderea sarcinii. Totuşi, e important să ştii că pisicile care nu au părăsit niciodată casa şi nu au prins nici şoareci nu pot fi infectate cu toxoplasmoză.

Pecinginea

Este o boală contagioasă şi infecţioasă a pielii şi este cauzată de o ciupercă. Se transmite de la pisici, în general, şi  se instalează sub diferite aspecte: pe pielea corpului şi pe cea a capului. Boala se tratează cu antifungice sub formă de cremă sau cu pastile.

Salmonella

Această bacterie se transmite prin excrementele ţestoaselor şi a micilor rozătoare precum hamsterii. În cazul în care intri în contact direct cu acestea, te poţi infecta, iar simptomele pe care le dă această bacterie sunt febra, diareea  sau voma. Cei mai expuşi sunt copiii la care se pot înregistra  complicaţii mai grave precum meningita sau septicemia.

Toxocaroza

Se transmite foarte uşor de la câine la om, iar locurile cele mai expuse sunt cele de joacă pentru copii. Specialiştii atrag atenţia că nu câinii de apartament sunt foarte periculoşi, ci cei fără stăpân, mai exact comunitarii. Boala nu prezintă simptome grave, ea fiind descoperită doar la analizele de sânge.

Psitacoza

Cunoscută şi sub numele de febra papagalului, afecţiunea  este cauzată de un organism Chlamydia psittaci care infectează mai multe specii de păsări, însă, în special, pe cele din familia papagalilor. Boala poate debuta brusc, cu frisoane şi febră de până la 40o C şi are o perioadă de incubaţie de aproximativ
14 zile.

Boala zgârieturii de pisică

Este o infecţie provocată de bacteria Bartonella henselae şi este transmisă prin zgârietura, muşcătura sau contactul cu saliva pisicii. Primele semne apar la câteva zile după incident sub forma unor bube, ce vor provoca ulterior inflamarea nodulilor limfatici aflaţi în apropierea zonei infestate. Simptomele nu sunt extrem de grave, manifestându-se prin febră, pierderea poftei de mâncare, oboseală sau durere în gât.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter