Remedii naturiste pentru dinţi și gingii sănătoase

De Libertatea pentru femei, pe

Dinţii sănătoşi îţi oferă nu numai un zâmbet plăcut, ci și o stare generală bună. Pe lângă vizitele regulate la dentist și igiena corespunzătoare, există câteva plante care te ajută să tratezi sau să previi problemele dinţilor și gingiilor. Iată cele mai bune remedii naturiste pentru dinţi şi gingii sănătoase!

Menta oferă respiraţie proaspătă

Este un foarte bun dezinfectant și antiinflamator. În plus, răcorește și tonifică mucoasa bucală. Dacă ai gingiile ușor inflamate, clătește-ţi gura după masă cu ceai de mentă călduţ, proaspăt preparat. Astfel, durerile se vor atenua. Această gargară ajută și la curăţarea dinţilor și gingiilor. În plus, vei avea o respiraţie proaspătă.

Cuișoarele te scapă de dureri

Au proprietăţi anestezice și diminuează durerile de dinţi sau de gingii. Totodată, înlătură mirosul neplăcut al gurii. Poţi să le mesteci ca atare sau poţi face gargară cu ceai din cuișoare. Pentru a-l prepara, fierbe patru cuișoare timp de un minut – două în 200 ml apă clocotită. Vasul se acoperă cu un capac. După 10 minute, se strecoară. Se utilizează călduţ sau la temperatura camerei. Împotriva durerilor de dinţi, pune câteva picături de ulei de cuișoare pe un tampon de vată și aplică-l direct pe locul cu problemă. La început, poate ustura un pic, dar, mai apoi, zona dureroasă amorţește. Femeile însărcinate ar trebui să evite cuișoarele, întrucât pot declanșa travaliul înainte de termen. Mai este important să știi că acest remediu nu vindecă, ci are doar efecte analgezice. Nu ezita să mergi la dentist pentru a te trata.

Salvia previne infecţiile

Un remediu împotriva gingiilor dureroase este salvia, care are un efect astringent și previne sau înlătură infecţiile. Se poate face gargară de două-trei ori pe zi cu ceai călduţ (infuzie din două linguriţe de plantă la 200 ml apă) sau se pot mesteca frunze proaspete de salvie.

Rădăcina de cerenţel oprește sângerările

Este indicată în stomatite sau gingivite pentru că are proprietăţi antiinflamatorii, antibacteriene, calmante, cicatrizante și oprește sângerările. Se face un decoct din două linguri de rădăcină fierte timp de 10-15 minute în 300 ml apă. Se pot lua câte trei linguri pe zi, după mesele principale și se poate face gargară cu acest ceai.

Luptă împotriva tartrului

Tartrul este inamicul numărul 1 al dinților. Pentru a preveni formarea lui, consumă mai puține alimente care conțin făină și zahăr. După masă, poți mesteca puțină rădăcină de țelină sau poți mânca
un măr.

Folosește extractele din plante

Atunci când îţi alegi pasta de dinţi, ţine cont că există produse care folosesc plante cu proprietăţi antibacteriene, antihemoragice, cicatrizante, antiinflamatoare sau care luptă împotriva plăcii și întăresc gingiile. Pe lângă cele menţionate până acum, caută și produse pentru îngrijirea dinţilor cu extract de mușeţel, rozmarin, smirnă, cătină, echinaceea, arnică.

Amestec pentru gingivite

Pentru a opri sau preveni sângerările gingiilor, se poate face următorul amestec din părți egale de: coada-șoricelului, coada-calului, sunătoare, mătase de porumb, urzică moartă. Din el se prepară o infuzie: o lingură la 200 ml de apă. Se face gargară cu ceai călduț sau rece, de două ori pe zi.

Nalba mare dezinfectează

Nalba mare se folosește ca dezinfectant, antiinflamator și descongestionant. Este ideală pentru problemele dinților și gingiilor. Maceratul (o lingură de rădăcină la 250 ml de apă, lăsat 30 minute, apoi strecurat) se poate folosi pentru a face gargară.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter