Înecul cu mâncare poate ucide un copil!

De Erika Chivu, pe

Din 2001, când fiul ei de patru ani a murit înecat cu o bucată de hot dog, Joan Stavros Adler luptă pentru a informa oamenii cu privire la pericolul asfixierii cu mâncare.

Ea crede că toţi producătorii de alimente ar trebui să informeze consumatorii în legătură cu această problemă. Unii deja o fac, alţii nu.

Nu se ştie cum stau lucrurile la noi în ţară, însă în SUA, anual, 100 de copii mor asfixiaţi de un obiect înghiţit şi peste 10.000 ajung la camera de gardă din acelaşi motiv. De cele mai multe ori vinovatul este o bucată de mâncare, gumă sau bomboane. Unii copii se îneacă şi cu monede, baloane sau alte obiecte mici.

Asociaţia Americană de Pediatrie crede că prevenirea unor astfel de cazuri ar trebui să fie o prioritate, atât pentru autorităţi cât şi pentru producătorii de alimente. Medicii spun că alimentele periculoase din acest punct de vedere – crenvurşti, morcovi cruzi, struguri, mere, etc. – ar trebui tăiate în bucăţele foarte mici, cât un bob de mazăre.

Copiii mici nu ar trebui să primescă bomboane, jeleuri, popcorn, alune care sunt la fel de riscante. Deocamdată doar producatorii de jucării şi jocuri sunt obligaţi să avertizeze, prin etichetă, că există riscul de înec şi să menţioneze de la ce vârstă este recomandat obiectul respectiv.
Academia Americană de Pediatrie sugerează că acelaşi gen de avertisment ar trebui să apară şi pe eticheta alimentelor, fie ele mezeluri sau dulciuri.

Medicii invită producătorii să ia măsuri deja. Ei spun că ar fi de mare ajutor o măsura simplă precum schimbarea formei unei bomboane. Dacă aceasta ar fi plată ca o monedă şi nu rotundă ca o minge, riscul de înec este mult redus.

Producătorii de alimente spun că cel mai important rol în prevenirea accidentelor îl au părinţii, care ar trebui să fie mult mai atenţi la alimentele pe care le dau copiilor. Dar Joan Stavros Adler, mama băieţelului decedat în 2001, spune că şi ea a avut grijă cât se poate de mare. Copilul ei mâncase hot dog şi cu alte ocazii, fără nicio problemă.

Modalităţi de a preveni asfixierea cu mâncare

– Ai grija ca cel mic să mănânce întotdeauna la masă sau cel puţin să stea în şezut când mănâncă, nu întins în pat.

– Copilul mic trebuie supravegheat în timpul mesei. Nu-i da mâncare atunci când râde, plânge, se joacă, vorbeşte.

– Învaţă-l să mănânce încet, fără grabă, să mestece bine şi să muşte câte puţin din aliment.

– Crenvurştii se taie întotdeauna pe lungime şi abia apoi în bucăţi mici. Aceştia sunt foarte periculoaşi pentru că o bucată are exact diametrul potrivit pentru a bloca căile aeriene.

– Strugurii sunt foarte periculoşi din acelaşi motiv. Pentru copiii mici o boabă se taie în mai multe bucăţi.

– Legumele crude se taie în fâşii subţiri, care să nu fie rotunde. Atenţie mai ales la morcovi.

– Copiii sub şase ani nu ar trebui să primească popcorn, alune, bomboane tari, gumă de mestecat, nuci sau seminţe. 

Foto: Shuttersotck

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter