Verdictul OMS: vaccinul de la AstraZeneca este sigur

De Unica.ro, pe
Organizația Mondială a Sănătății a explicat că serul de la AstraZeneca anti-COVID-19 ar trebui să fie utilizat în continuare, chiar dacă mai multe state europene au renunțat să îl folosească, după cum arată Agerpres.

Purtătoarea de cuvânt OMS, Margaret Harris, a spus că „nu există vreun motiv de a nu-l utiliza”. Mai mult, a adăugat: „Da, ar trebui să continuăm să utilizăm vaccinul de la AstraZeneca”.

Momentan, experții de la OMS analizează informațiile existente legate de formarea de cheaguri de sânge, dar Harris a subliniat că nu a fost stabilită vreo legătură de tip cauză-efect până acum. „Orice alertă de securitate trebuie să facă obiectul unei anchete”, a zis ea, citată de Libertatea.

Harris a mai spus: „Trebuie să ne asigurăm întotdeauna că studiem toate alertele de securitate când distribuim vaccinuri şi trebuie să le examinăm, dar nu există nicio indicaţie de a nu-l utiliza”.

România a retras momentan lotul ABV2865 de la AstraZeneca, care a fost suspendat și în Italia. Agenția daneză a fost prima care a anunțat această decizie, sugerând că este mai bine să fim prudenți în fața unor „cazuri grave de formare de cheaguri de sânge (trombi) la persoane care au fost vaccinate cu vaccinul anti-COVID-19 de la AstraZeneca”, în pofida faptului că „la ora actuală, nu putem trage concluzia existenţei unei legături între vaccin şi cheagurile de sânge”.

Foto: 123rf.com

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter