Oamenii nevaccinați pot deveni „fabrici” de tulpini mutante de coronavirus

De Bianca Prangate, pe
Experții se tem că persoanele nevaccinate anti-COVID-19 nu doar că se pun pe ele însele în pericol, dar riscă și să devină „fabrici” de tulpini mutante de coronavirus.

Informațiile vin de la expertul în boli infecțtioase Dr. William Schaffner, profesor la Division of Infectious Diseases at Vanderbilt University Medical Center.

„Oamenii nevaccinați sunt potențiale fabrici de tulpini mutante”, a spus Schaffner, conform CNN, citat de Science Alert. „Cu cât sunt mai mulți oameni nevaccinați, cu atât vor fi mai multe oportunități pentru virus să se multiplice”.

Variantele virusului pot evolua în corpul unei persoane infectate. „Când se întâmplă acest lucru, apare mutația, și poate să dea naștere unei variante mutante de virus care este și mai gravă pe termen lung”, a explicat expertul.

Virusurile suferă, de regulă, mai multe mutații. Unele mutații le pot face rău, pe când altele le fac și mai transmisibile – cum este cazul tulpinii Delta de SARS-CoV-2. Dacă virusul se transmite la altă persoană, atunci mutația este replicată și ea. Dacă răspândirea continuă, atunci tulpina mutantă trece la rangul de variantă nouă a virusului.

Citește și: Orașul din România în care varianta Delta a coronavirusului se transmite deja comunitar

Citește și: Masca ce poate detecta coronavirusul și alte virusuri

Citește și: Beatrice Mahler: persoanele nevaccinate au un risc mai mare de spitalizare dacă se infectează cu tulpina Delta

Citește și: Țara în care se vor face spații destinate exclusiv persoanelor vaccinate

Oamenii nevaccinați oferă virusului șansa ideală pentru a suferi mutații și a se răspândi. „Pe măsură ce mutațiile apar în virusuri, cele care persistă sunt acelea care ușurează răspândirea virusului în rândul populației, a spus Andrew Pekosz, microbiolog și imunolog la Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health, pentru CNN. „De fiecare dată când virusul se schimbă, acesta primește o altă șansă să adauge mutații noi. Acum avem virusuri care se răspândesc mai eficient.”

În schimb, dacă un virus nu se răspândește, acesta nu poate suferi mutații. Există deja date care arată că rata de transmisie a coronavirusului în cazul persoanelor vaccinate este cu mult redusă. În Israel, vaccinarea cu serul Pfizer a peste 50% din populație a dus la o reducere a ratei de transmisie cu 94%, conform gavi.org.

În prezent există deja patru variante noi de coronavirus: Alpha (descoperită în Marea Britanie), Beta (descoperită în Africa de Sud), Gamma (descoperită în Brazilia) și Delta (descoperită în India).

Foto: 123rf.com

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter