Coronavirus. Miturile de pe internet: ce este adevărat și ce nu

De Bianca Prangate, pe Ultimul update Joi, 12 martie 2020, 11:24
Epidemia de coronavirus (COVID-19) izbucnită la sfârșitul anului 2019 în orașul Wuhan din China a ajuns să facă mii de victime în întreaga lume.

COVID-19 face parte din familia coronavirusurilor. Acest tip de virus se transmite de la animale la oameni și poate cauza îmbolnăviri care variază de la răceli banale la boli respiratorii grave. COVID-19 este o ramură a virusului care nu a mai fost identificată anterior în rândul oamenilor. Oamenii de știință lucrează în momentul de față la un vaccin împotriva virusului – iar cercetătorii români de la Institutul OncoGen din Timișoara caută și ei o soluție în acest sens.

Dacă vrei să vezi în timp real numărul de persoane infectate cu coronavirus și numărul fatalităților, există mai multe hărți care îți pot veni în ajutor. Mulțumită experților, acum avem mai multe instrumente online care să ne ajute cu maparea modului în care boala se răspândește. Le găsești AICI.

Ca la fiecare epidemie din ultimele două decenii (SARS, gripa aviară, gripa porcină, Ebola), oamenii au început să se panicheze și să vină cu multe teorii ale conspirației. Dacă îndrăznești să te aventurezi în secțiunile de comentarii de la știrile legate de riscul de apariție al coronavirusului în România, probabil vei ajunge la concluzia că vine apocalipsa și singura soluție este să te închizi într-un buncăr și să nu mai ieși din el.

Cel mai înțelept lucru pe care îl putem face este să fim în stare de alertă, dar să nu ne panicăm și să urmăm regulile de bază cu privire la prevenirea infecției. Mai jos vei găsi o listă cu cele mai răspândite mituri legate de coronavirus și care este adevărul din spatele lor.

Cum se transmite coronavirus?

cum se transmite covid-19

Coronavirus se transmite de la o persoană la alta. Concret, metodele de transmitere enunțate de Centers for Disease Control and Prevention sunt:

  • Doi oameni, din care unul infectat cu COVID-19, se află în contact apropiat unul cu celălalt (mai puțin de doi metri)
  • Particulele de la o persoană infectată care tușește sau strănută fără să se acopere cu o mască, inhalate de o persoană sănătoasă

Există o mică șansă ca particulele de la o persoană infectată care ajung pe o suprafață să reprezinte un risc pentru o persoană sănătoasă care atinge acea suprafață, iar apoi duce mâna în zona feței fără să se spele. Cu toate astea, virusul nu rezistă mai mult de câteva ore pe astfel de suprafețe, iar metoda de transmitere principală recunoscută de specialiști rămâne cea prin calea aerului.

Persoanele infectate cu coronavirus pot răspândi virusul atât în perioada de incubație a acestuia (care poate dura până la 27 de zile), cât și în perioada propriu-zisă de boală. Perioada în care riscul de contagiozitate este cel mai ridicat este atunci când un pacient infectat prezintă simptome.

Care este rata de mortalitate a infecției?

rata de mortalitate covid-19

La momentul scrierii acestui articol, există peste 79.000 de cazuri de coronavirus și peste 2.600 de morți. Din totalul persoanelor infectate până acum, mai mult de 25.000 s-au însănătoșit complet. Conform unui studiu publicat în Chinese Journal of Epidemiology, s-a descoperit că riscul de moarte din cauza infecției cu COVID-19 crește direct proporțional cu vârsta pacienților.

Potrivit Worldometer, ratele de mortalitate în rândul următoarelor categorii de vârstă sunt:

  • peste 80 de ani – 14,8%
  • 70-79 de ani – 8%
  • 60-69 de ani – 3,6%
  • 50-59 de ani – 1,3%
  • 40-49 de ani – 0,4%
  • 30-39 de ani – 0,2%
  • 20-29 de ani – 0,2%
  • 10-19 ani – 0,2%
  • 0-9 ani – 0%

În general, s-a remarcat că foarte puține cazuri de infecție cu coronavirus s-au înregistrat în rândul copiilor. De asemenea, s-a observat că probabilitatea de a muri odată ce a avut loc infecția cu coronavirus este de 2,8% în rândul bărbaților și de 1,7% în rândul femeilor.

Semnificative sunt și bolile de care pacienții infectați cu COVID-19 sufereau înainte. Așadar, ratele de mortalitate în rândul pacienților infectați cu următoarele boli sunt:

  • boli cardiovasculare – 10,5%
  • diabet – 7,3%
  • boli respiratorii cronice – 6,3%
  • hipertensiune – 6%
  • cancer – 5,6%
  • nicio afecțiune anterioară – 0,9%

Care sunt simptomele infecției cu coronavirus?

simptomele infectiei cu coronavirus

Din totalul cazurilor de infecție cu coronavirus, 80% s-au dovedit a fi de severitate medie, conform Chinese Center for Disease Control. Aproximativ 15% din pacienți au reprezentat cazuri severe, iar 5% cazuri critice.

Simptomele bolii sunt asemănătoare cu cele ale gripei. Ele pot apărea chiar și la 27 de zile de la infecția cu coronavirus și evoluează astfel, după cum arată Business Insider:

  • Ziua 1: Persoana infectată are febră. De asemenea, poate să simtă oboseală, durere musculară și tuse uscată. În cazuri rare, pot apărea diaree și greață.
  • Ziua 5: Pacientul poate să simtă că este dificil să respire normal – mai ales dacă are boli pre-existente.
  • Ziua 7: De regulă, oamenii se internează la spital în această zi, potrivit unui studiu realizat de Wuhan University.
  • Ziua 8: Pacienții cu simptome severe (din procentul de 15% menționat anterior) dezvoltă boală respiratorie acută, care duce la apariția de fluid în plămâni. Această boală poate fi fatală.
  • Ziua 10: Dacă simptomele se înrăutățesc, pacienții sunt duși în unitatea de îngrijire intensivă. Riscul de deces în acest punct este de 2%.
  • Ziua 17: Cei mai mulți oameni sunt vindecați și externați din spital după două săptămâni și jumătate.

Citește mai multe despre simptome coronavirus – cum se manifesta si cum se transmite virusul 

Poți lua COVID-19 din pachetele din China sau alte țări cu cazuri confirmate ale virusului?

pachete din china coronavirus

O teamă foarte des întâlnită în România și nu numai este aceea a pachetelor venite din China și din alte țări. Riscul de infecție pe această cale este foarte mic spre inexistent, întrucât modalitatea predominantă de transmisie a coronavirusului este prin contact direct cu o persoană infectată, nu prin suprafețe contaminate.

Un studiu publicat în Journal of Hospital Infection a arătat că durata de viață a coronavirusurilor cunoscute anterior (MERS-CoV, TGEV, HCoV, SARS-CoV) pe diferite suprafețe variază de la două ore la nouă zile. Spre exemplu, virusul SARS-CoV rezistă pe suprafețe de aluminiu între două și opt ore, pe suprafețe de metal cinci zile, pe suprafețe de lemn cinci zile, pe suprafețe de hârtie între cinci minute și cinci zile (în funcție de tulpină), iar pe suprafețe de plastic între patru și nouă zile.

Momentan, încă se fac cercetări pentru a stabili cât rezistă COVID-19 pe suprafețe lipsite de viață. „Dacă persoană care manevrează un pachet strănută și tușește și are coronavirus, atunci [pachetul] poate fi contaminat”, a declarat specialistul în boli infecțioase Davidson Hamer, de la Universitatea din Boston, pentru Boston Herald. „Dar probabilitatea este destul de mică”.

Majoritatea pachetelor care vin din China necesită o durată destul de mare de timp pentru a ajunge de la expeditor la destinatar, astfel încât riscul ca pachetul să fie contaminat să fie minim. Sfatul lui Hamer a fost ca, dacă primești un pachet din China sau din altă țară unde există cazuri de coronavirus și vrei să nu îți faci vreo grijă, să îl cureți cu soluții obișnuite de dezinfectare, pe care le ai deja probabil în casă.

Cât de eficiente sunt măștile faciale în prevenirea infecției cu coronavirus?

masti faciale coronavirus

Măștile faciale vândute în farmacii sunt tot mai des folosite de oameni în lupta cu virusurile. În timp ce aceste măști trebuie purtate de pacienții care prezintă simptome de gripă sau care au intrat recent în contact cu persoane infectate, ele nu sunt foarte eficiente când sunt purtate de o persoană sănătoasă. „Nu face foarte mult rău”, a zis savantul Eric Toner, de la Johns Hopkins Center for Health Security, după cum arată Business Insider.

Problema este că cei mai mulți oameni nu folosesc măștile de față corect: fie le folosesc prea mult, fie nu le dau jos corect și nu se spală pe mâini după, fie le dau jos din când în când în timpul zilei și apoi le pun la loc. Când în SUA existau 12 cazuri de infecții cu coronavirus, doctorul Peter Rabinowitz, director adjunct la University of Washington MetaCenter for Pandemic Preparedness and Global Health Security a explicat pentru New York Times că riscul este mult prea mic pentru ca oamenii să înceapă să poarte mască.

Sursa foto – 123rf.com

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter