Cum se apără medicii care au demisionat în plină pandemie de coronavirus

De Unica.ro, pe
Mai multe cadre medicale din România și-au dat demisia în plină criză cauzată de epidemia de coronavirus, atrăgând numeroase critici din partea oamenilor.

Cadrele medicale care și-au dat demisia își iau apărarea însă, după cum arată Libertatea, invocând Articolul 26, „Limitele angajamentului profesional”, din Codul de Deontologie Medicală publicat în Monitorul Oficial în decembrie 2016 și valabil din ianuarie 2017, care prevede:

(1) În orice situaţie, angajamentul profesional al medicului nu poate depăşi competenţa profesională, capacitatea tehnică şi de dotare a cabinetului sau a unităţii sanitare ori baza materială afectată, inclusiv prin convenţii sau colaborări ferme cu alte unităţi sanitare.

(2) Dacă medicul nu are suficiente cunoştinţe ori experienţa necesară pentru a asigura o asistenţă medicală corespunzătoare, acesta va solicita un consult adecvat situaţiei sau va îndruma bolnavul către un astfel de consult la o altă unitate medicală. Aceleaşi dispoziţii se vor aplica şi în cazul în care dotarea tehnică şi materială a unităţii în care are loc consultul sau intervenţia medicală nu este adecvată consultului, stabilirii diagnosticului sau intervenţiei medicale.

Zeci de medici care și-au dat demisia în ultimele zile s-au plâns de lipsa echipamentelor de protecție și riscul de a se infecta la locul de muncă.

Libertatea a vorbit cu Camelia Roiu, medicul de la Spitalul de Arși din Capitală care în 2016 a dezvăluit realitatea dură a modului în care răniții de la Colectiv au murit de la infecții nosocomiale. Aceasta a luat apărarea cadrelor medicale care au demisionat, spunând:

„Nu sunt deloc de acord cu blamarea acestor medici. Eu consider că autoritățile, managerii de spital și toți ceilalți implicați în deciziile acestor momente și care ne cer să luptăm cu acest virus fără posibilitatea de a ne proteja comit un act criminal”.

La pol opus, medicul primar de Anestezie și Terapie Intensivă Radu Țincu, din cadrul Spitalului de Urgență Floreasca din București, a blamat medicii demisionari:

„Aceste cadre medicale trebuie să-și salveze semenii. Nu putem să fugim cu toții când țara e afectată de o molimă. Nu e moral să plecăm când semenii au nevoie de ajutorul nostru”.

Foto: 123rf.com

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter