Masca ce poate detecta coronavirusul și alte virusuri

De Unica.ro, pe
Cercetătorii de la MIT și Universitatea Harvard au inventat o mască de față care poate stabili în 90 de minute dacă purtătorul are coronavirus.

Masca funcționează mulțumită senzorilor mici de unică folosință, care sunt încorporați în ea. Ei pot fi adaptați pentru a detecta și alte virusuri, conform MIT News. Mai mult, acești senzori ar putea fi încorporați și în îmbrăcăminte. Acest lucru ar fi revoluționar în domeniul sănătății, pentru că ar putea monitoriza expunerea la agenți patogeni în timp real.

„Am demonstrat că putem usca prin congelare o gamă largă de senzori de biologie sintetică pentru a detecta acizii nucleici virali sau bacterieni, precum și substanțele chimice toxice, inclusiv toxinele nervoase”, a explicat James Collins, autor principal al studiului și profesor de inginerie medicală și știință din Institutul pentru inginerie și știință medicală (IMES) în cadrul MIT, citat de HotNews. „Avem în vedere că această platformă ar putea permite biosenzorilor purtabili de generația următoare pentru primii respondenți, personalul medical și personalul militar”.

Senzorii din mască se activează de către purtător atunci când acesta este gata să efectueze testul. Rezultatele sunt apoi afișate în interiorul măștii, pentru a menține confidențialitatea.

Citește și: Studiu: coronavirusul ar fi fost prezent în SUA din anul 2019

Citește și: Gamma, cea mai nouă tulpină de coronavirus, rezistă vaccinurilor existente până acum

Citește și: Beatrice Mahler: persoanele nevaccinate au un risc mai mare de spitalizare dacă se infectează cu tulpina Delta

Citește și: Valeriu Gheorghiţă: „La sfârşitul lunii august, 9 din 10 cazuri de COVID-19 vor fi cu tulpina Delta“

Conceptul nu este unul complet nou. Collins a arătat în 2014 că proteinele și acizii nucleici necesari creerii de rețele genetice sintetice care reacționează la molecule țintă specifice pot fi încorporați în hârtie. Tehnologia aceasta urma să fie folosită pentru diagnosticarea virusurilor Ebola și Zika

Cercetătorii au ajuns să termine activitatea la senzorii purtabili la începutul anului 2020, când pandemia de COVID-19 a izbucnit. Tocmai de aceea, au hotărât să adapteze tehnologia senzorilor descoperiți de ei în vederea diagnosticării bolii COVID-19.

„Acest test este la fel de sensibil ca testele PCR standard de aur, foarte sensibile, dar este la fel de rapid ca testele antigenului care sunt utilizate pentru analiza rapidă a Covid-19”, a explicat Peter Nguyen, cercetător la Institutul Wyss al Universității Harvard, autor al studiului.

Foto: MIT

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter