Şi mâncarea provoacă dependenţă

De Erika Chivu, pe

De mult timp, obezii susţin că este foarte greu să te abţii de la anumite alimente, dar abia acum s-a dovedit că dependenţa de mâncare este similară cu dependenţa de droguri.
Cercetătorii au arătat că în spatele mâncatului compulsiv, care ne duce la obezitate, se află acelaşi mecanism molecular ce stă la baza dependenţei de droguri. Aşa cum nu poţi renunţa la cocaină sau heroină doar pentru că îţi doreşti, nici mâncarea nu este uşor de lăsat.

Studiul care a dovedit acest lucru s-a desfăşurat pe un număr de cobai şi a demonstrat că apariţia obezităţii coincide cu deteriorarea echilibrului chimic la nivelul creierului.

Pe măsură ce anumiţi centrii ai plăcerii răspund tot mai greu la stimuli, cobaii dezvoltă obiceiul mâncatului compulsiv, adică pur şi simplu nu se pot opri din mâncat şi consumă cantităţi mari de hrană bogată în calorii până când încep să ia în greutate şi devin obezi.

Acelaşi proces are loc şi în cazul oamenilor, consideră cercetătorii. Centrii plăcerii sunt suprastimulaţi, astfel că, în timp, ei încep să nu mai răspundă la aceeaşi cantitate de hrană. Pentru a obţine o senzaţie plăcută ai nevoie de tot mai mult drog, fie că e vorba de heroină sau de prăjituri.

„Este cea mai bună dovadă că dependenţa de droguri şi obezitatea se bazează pe aceleaşi mecanisme neurobiologice.”

În cursul studiului, cobaii şi-au pierdut controlul asupra comportamentului alimentar, acesta fiind primul pas către dependenţă. Au continuat să mănânce foarte mult chiar şi atunci când ştiau că vor primi şocuri electrice, ceea ce dovedeşte cât de motivaţi erau să consume mâncarea gustoasă”, au declarat cercetătorii.

Acest comportament îl putem recunoaşte cu uşurinţă la oameni, care mănâncă mult şi repede, deşi ştiu că vor avea dureri de stomac sau stări de greaţă.

Deşi dependeţa de droguri şi alcool sunt, de mult timp, acceptate ca boli, abia în ultimii ani specialiştii au început să vorbească despre dependenţa de mâncare. Poţi spune că eşti dependent de o substanţă dacă o consumi indiferent de răul pe care ţi-l face substanţa în sine sau excesul ei.

Aşadar, dacă mănânci cantităţi mari de alimente, deşi eşti conştientă că, apoi îţi va fi rău sau că te vei îngrăşa, probabil că suferi de dependenţă de mâncare sau mâncat compulsiv.

Persoanele cu această tulburare mănâncă atunci când nu le e foame pentru a-şi calma depresia, tristeţea, plictiseala, mănâncă pe ascuns sau mănâncă altfel de faţă cu ceilalţi, se simt vinovate după ce mănâncă, uneori sunt obsedate nu numai de mâncare ci şi de greutatea lor.

Foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter