Lista țărilor cu risc epidemiologic de COVID-19 ridicat, actualizată

Autoritățile au actualizat luni lista țărilor cu risc epidemiologic ridicat, modificările urmând să intre în vigoare începând cu 19 ianuarie, ora 20:00.

Lista cuprinde acum 48 de țări și teritorii, cu două mai puține față de actualizarea de dinainte. Cele mai multe sunt state europene. De pe lista galbenă au ieșit Republica Moldova, Turcia, Namibia, Liban, Belarus, Macedonia de Nord și Polinezia Franceză. S-au alăturat însă listei Brazilia, Argentina, Canada, Emiratele Arabe, Seychelles și teritoriul caraibean Bonair, St. Eustius și Saba (Antinele Olandeze), după cum arată Libertatea.

Totodată, Comitetul Național pentru Situații de Urgență a aprobat în ședința de luni o hotărâre care prevede excepția de la carantinare pentru persoanele vaccinate, atâta timp cât intră în România la mai mult de zece zile de la injectarea cu a doua doză. Hotărârea se aplică și persoanei care este contact direct al unei persoane pozitive, dacă la momentul contactului trecuseră mai mult de 10 zile de la vaccinarea cu a doua doză.

Hotărârea CNSU prevede, de asemenea, ca persoanele care au intrat în contact direct cu un pacient pozitiv să iasă din carantină în ziua a zecea, atâta timp cât efectuează un test în ziua a opta, care iese negativ, iar simptomatologia specifică lipsește.

În același timp, persoanele care vin din Marea Britanie sunt exceptate de la carantină dacă sunt vaccinate sau au fost confirmate cu COVID-19 și au trecut între 14 și 90 de zile de la confirmare, astfel încât ele nu mai trebuie să prezinte rezultatul testului COVID-19 când ajung în România.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter