Iubești sporturile de plajă? Iată cum să eviți accidentările!

De Elisabeta Cosmescu, pe

Ce-ar fi concediile la mare fără partidele de volei sau de fotbal de pe plajă? Distrează-te cât poți de mult, dar ai grijă și de corpul tău. Chiar și cea mai mică accidentare îți poate strica buna dispoziție. Află cum poți evita leziunile de la dr. Ion Bogdan Codorean, medic ortoped, specializat in traumatologie sportivă.

În topul celor mai riscante sporturi de plajă care implică accidentări un loc fruntaș îl ocupă fotbalul pe plajă, însă pot apărea probleme și în timpul practicării voleiului, kiteing-ului sau skiului nautic.

Entorsele de glezna, de genunchi, rupturile de ligament, de menisc, fracturile de gleznă sunt, din experiența dr. Ion Bogdan Codorean, printre cele mai des întâlnite accidentări suferite în urma practicării sporturilor pe nisip, iar tipurile de tratamente recomandate de medicul ortoped în urma controalelor și a investigațiilor pot varia de la repaos, imobilizare până la intervenție chirurgicală și recuperare post-operatorie.

Citește și:
Ziua Somnului 2021: Sfaturi pentru un somn sănătos pentru copilul tău
Mihaela Bilic avertizează: Pepenele roșu poate afecta ficatul
Psiholog Georgiana Spătaru: „Nu ai avut nevoie de o pandemie să te învețe ce bine e acasă!”
Cum să nu te îngrași dacă stai numai acasă. Sfaturi de la un antrenor

“Fotbalul și apoi voleiul pe plajă sunt sporturile practicate la mare la care se pot produce cele mai multe accidentări pe timp de vară. Sunt jocuri de echipă, se aleargă mult după minge, nisipul nu e drept, alunecă piciorul, apare foarte repede oboseala care este potențată și de temperaturile ridicate, există și contact pe teren, căzături pe nisip și astfel se pot produce accidentari neplăcute. La kiting există riscul de a-ți ieși unul dintre picioare din suport, moment în care se răsuceste kite-ul, iar piciorul fix se poate accidenta. La schi nautic se poate răsuci unul dintre schiuri, cel care practică nu dă drumul la sfoară și se pot produce accidentări foarte grave.”, explică dr. Ion Bogdan Codorean, medic ortoped, specializat in traumatologie sportivă.

Adulții, mai expuși accidentărilor

Medicul mai afirmă că numărul pacienților care ajung în cabinetul medicului ortoped cu accidentări în timpul practicării sporturilor de plajă crește odată cu interesul oamenilor pentru mișcare și în vacanță, dar și odată cu diversificarea tipurilor de activități sportive și distractive care se pot face la mare. Se pare că cei mai expuși accidentărilor sunt adulții, copiii fiind mai atrași de apa mării decât de sportul pe plajă și atunci sunt mai feriți de riscuri.

Atenție la încălțămintea pe care o porți

Dr. Ion Bogdan Codorean mai spune că este necesar ca cei care practică sporturi și jocuri pe plajă să aibă precauție, atenție și grijă atât la tipul de încălțăminte pe care le poartă, cât și la epuizare: ”În primul rând, cei care aleg acest tip de mișcare trebuie să știe să se oprească daca simt că obosesc, pentru că, mai ales la mare, unde sunt și temperaturi ridicate și soare foarte puternic, atunci când ești obosit, nu mai ai coordonare și reacție. În plus, cel mai bine este să practicăm sporturi de plajă desculți. În afara riscului de a da peste un ciob sau o scoică ascuțită, e mult mai sigur desculț. Dacă jucăm în papuci sau sandale, ne împiedicăm sau ne alunecă talpa, pentru că nu e o încălțăminte fixă, iar în adidași, am avea sigur disconfort în momentul în care ne intră nisip în ei.”, explică dr. Ion Bogdan Codorean. Medicul mai afirmă că cel mai sigur sport de plajă este alergatul pe mal.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter