Homeopatie: Cum tratezi afecţiunile de sezon

De Libertatea pentru femei, pe

Odată cu venirea toamnei, anumite probleme de sănătate tind să se agraveze. Suferi de reumatism? Astm? Ulcer? Sau cum se schimbă vremea începi să răcești? Homeopatia poate veni în ajutorul acestor probleme.
Chiar dacă această disciplină se adresează tuturor, de obicei apelează la homeopatie cei care nu au găsit un tratament mulțumitor în medicina clasică și cei care își doresc să evite efectele secundare ale medicamentelor alopate sau procedurile dureroase.

► Regăsirea echilibrului pierdut

Dr. Corina Constantin, medic primar, specialist homeopat și alergolog, ne explică: „Terapia homeopată se adresează oricui dorește să-și echilibreze sistemul imunitar, endocrin și metabolismul, astfel încât adaptarea la variațiile de temperatură și umiditate să se facă fără a trece prin boală sau acutizarea unor afecțiuni cronice.”

► Tratament individualizat

Nu se pot da exemple de tratament, pentru că acesta variază de la pacient la pacient, cheia succesului fiind „individualizarea acestuia”. În homeopatie, schemele terapeutice sunt personalizate, fiecare individ fiind un caz unic. Dr. Corina Constantin ne dă următorul exemplu: doi pacienți cu urticarie, având aceleași simptome, vor fi tratați, cel mai probabil, la fel prin metodele clasice, însă, în homeopatie, vor primi remedii diferite. Tratamentul homeopat poate începe oricând, iar durata lui nu poate fi precizată. De exemplu, sunt remedii cu potențe joase care se administrează zilnic, în situații acute, uneori chiar de mai multe ori pe zi, ajungându-se la un interval de 10-15 minute. Alte remedii, cu potențe înalte, pot fi administrate doar o dată pe lună.
Homeopatia tratează bolnavul şi nu boala

► „Artă medicală”

Consultația homeopată este asemănătoare cu cea din medicina clasică. Diferența este că se dă mai multă atenție anumitor simptome. Are importanță perioada în care apar acestea, ce le agravează sau ce le ameliorează. Analizele de sânge pot veni în sprijinul unui diagnostic și să fie un „martor” al procesului de vindecare. „Pe de altă parte, multe dezechilibre din organism nu au un corespondent în analize de laborator”, spune dr. Constantin, adăugând că „homeopatia este o «artă medicală», în care te poți baza doar pe consultație sau pe câteva analize bine alese, pentru a avea un diagnostic corect și, implicit, un remediu care să rezolve situația. Cea mai performantă «mașină de diagnostic» este tot omul, în persoana unui medic bine instruit, care privește pacientul cu compasiune și înțelegere”.
„Cei mai mulți vor ca, odată cu venirea toamnei, să-și îmbunătățească sistemul imunitar, dar imunitatea nu trebuie «întărită», pentru că această încercare poate duce la răspunsuri de tip alergic cu agravarea astmului, a urticariilor sau a afecțiunilor reumatismale. În schimb, imunitatea trebuie modelată, astfel încât organismul să-și găsească starea de echilibru în orice situație. Medicamentul homeopat are rolul de a ne ajuta în acest demers. Acțiunile lui sunt subtile, profunde și durabile”.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter