Efectele pe termen lung pe care le resimt oamenii care au avut simptome ușoare de COVID-19

De Bianca Prangate, pe Ultimul update Luni, 20 iulie 2020, 17:36

Experții vorbesc tot mai mult despre efectele pe termen lung pe care le are infectarea cu noul coronavirus și vindecarea – iar aceste efecte ar apărea inclusiv în cazul persoanelor care au simptome ușoare.

Efectele resimțite de aceste persoane variază, de la oboseală și palpitații până la dureri musculare și senzații de ace în membre, conform Science Alert. Dintre cele 3,9 milioane de oameni care au contribuit la COVID Symptom Study App, 10% au spus că au resimțit efecte secundare mai mult de patru săptămâni de la vindecare.

Citește și:  Raed Arafat, îngrijorat de explozia cazurilor de COVID-19: „Situația merge spre mai rău! Populația trebuie să respecte regulile”

Unul dintre cele mai des întâlnite efecte post-COVID-19 ar părea să fie oboseala cronică, aceasta persistând peste șase săptămâni. Simptomul acesta nu este specific doar infectării cu noul coronavirus, ci și infectării cu alte virusuri, cum ar fi Epstein-Barr și cel care a cauzat epidemia SARS din Hong Kong în 2003.

Însă oamenii infectați cu SARC-CoV-2 și vindecați au trecut prin mai mult de o infecție virală. Boala a venit la pachet cu schimbări mari la nivel de societate, în care incertitudinea și anxietatea și-au spus cuvântul. Tocmai de aceea, cercetătorii vor lua în considerare și cazurile de stres post-traumatic, pentru a interpreta cât mai corect efectele post-COVID-19 raportate.

Foto: 123rf.com

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter