Decesele cauzate de cancerul de piele au crescut semnificativ în rândul bărbaților în ultimii 30 de ani

De Ioana Tătaru, pe
Din anul 1985 si până în prezent, decesele cauzate de cancerul de piele au crescut semnificativ în rândul bărbaților, din țările dezvoltate, în timp ce rata mortalității la femei a crescut într-un ritm mai lent sau chiar a scăzut,  scrie The Guardian.

Bărbații au tendința să se protejeze mai puțin de soare

Motivele discrepanței dintre sexe sunt neclare, dar dovezile sugerează faptul că „bărbații au tendința să se protejeze mai puțin de soare” și să nu asculte avertizările medicale, a declarat Dorothy Yang, un medic de la spitalul Royal Free din Londra. Peste 90% din cazurile de melanom sunt determinate de deteriorarea celulelor pielii din cauza expunerii la soare sau la alte surse de radiații ultraviolete (UV), cum ar fi razele solare, informează Centrul SUA pentru Controlul Bolilor (CDC).

Cancerul de piele a crescut la barbati

În opt dintre cele 18 țări analizate, rata mortalității la bărbați a crescut în ultimii 30 de ani cu cel puțin 50%. În Irlanda și Croația aproape s-a dublat. O creștere semnificativă a avut loc și în Spania, Marea Britanie (70%), Olanda (60%), Franța și Belgia(50%). În SUA, care nu a fost inclusă în studiu, rata mortalității la bărbați a crescut cu 25%, conform statisticilor CDC. În Australia aproape 6 din 100.000 de bărbați au murit din cauza bolii între 2013 și 2015, țara având o creștere de 10% în ultimii ani.

 

Japonia are cea mai scăzută rată a mortalității

Dacă în rândul bărbaților, rata mortalității a crescut, decesele cauzate de cancerul de piele în rândul femeilor au scăzut cu 10% în ultimii 30 de ani în Australia. Alte țări în care rata mortalității în rândul femeilor a scăzut sunt: Australia (9%), Republica Cehă (16%) și Israel (23%).

În România, Suedia și Marea Britania au existat creșteri mici. Japonia are cea mai scăzută rată a mortalității, atât pentru femei cât și pentru bărbați, fiind vorba despre 0,24, respectiv 0,18 la 100.000.

Află aici ce este cancerul de piele, cum poți preveni apariția lui și cum îl poți trata! 

Citește și: „Tanorexia, dependența de bronz care poate duce la cancer de piele”

„Ce legătură există între banane și cancerul de piele

Sursă foto: Shutterstock.com

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter