De ce persoanele complet vaccinate încă se pot îmbolnăvi de COVID-19

O mică parte dintre persoanele vaccinate anti-COVID-19 încă se pot îmbolnăvi, făcând forme mai ușoare ale bolii. De ce se întâmplă acest lucru?

Medicul Adrian Streinu Cercel, fost manager la Spitalul Matei Balș din București, a explicat că vaccinurile anti-COVID-19 sunt esențiale pentru a opri pandemia.

„Vaccinurile ne protejează pe dinăuntru și nu la nivelul mucoaselor”, a explicat medicul, după cum arată Libertatea. „Vaccinul ne protejează să nu facem forme de boală, dar nu ne protejează dacă renunțăm la mască, la măsurile de igienă personală”.

El a pus că „este posibil ca la nivelul mucoasei nazale să ne infecăm cu acest nou virus, dar nu vom dezvolta forme severe de boală sau alte minunății”.

Citește și: Valeriu Gheorghiță: dacă românii nu se vor vaccina, în septembrie s-ar putea ajunge la 1.500 de cazuri de COVID-19 pe zi

Citește și: Țara în care persoanele nevaccinate nu mai au voie în supermarketuri, școli, spitale și mijloace de transport

Citește și: Comisar european: „Este neapărată nevoie să sporim rata de vaccinare în rândul cetăţenilor români”

Citește și: Studiu: vaccinul antigripal ar putea reduce efetele severe ale COVID-19

Streinu Cercel a mai povestit și despre diferența dintre anticorpii din corpul uman care luptă cu boala: „Avem două tipuri diferite de apărare, la nivelul mucoaselor ne apărăm cu niște anticorpi de tipul imunoglobulină A, iar în interiorul nostru ne apărăm cu anticorpi de tipul imunoglobulină G. Diferența este foarte mare între ele. Vaccinul generează apariția acestui tip de anticorpi de tipul imunoglobulinei G”.

Fostul manager a precizat și că vaccinurile sunt esențiale dacă vrem ca pandemia să fie stopată, întrucât infecțiile pot fi transmise în continuare dacă doar un anumit procent din populație este imunizat.

„Acest vaccin este o mană cerească pentru noi”, a adăugat el. „Dacă nu înțelegem acest lucru, să nu ne mirăm că ni se întâmplă”.

Și Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare anti-COVID-19 în România, a amintit oamenilor cât de important este să se imunizeze: „Sunt județe, inclusiv Municipiul București, unde rata de imunizare colectivă este peste 60%. Cu toate acestea, avem în continuare populație vulnerabilă nevaccinată, ceea ce ne expune unui risc crescut de îmbolnăviri și de a dezvolta forme severe și de decese”.

Foto: 123rf.com

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter