Cum influențează vaccinul anti-COVID-19 fertilitatea, sarcina și alăptarea

De Unica.ro, pe
Reprezentanții Consiliului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea au emis un material cu întrebări și răspunsuri cu privire la legătura dintre vaccinul anti-COVID-19 și fertilitate, sarcină sau alăptare.

Concluzia unanimă este că vaccinurile sunt eficiente și nu afectează bebelușii, părinții sau viitorii părinți, după cum arată Digi24. Mai mulți oameni se tem ca vaccinurile să nu diminueze fertilitatea.

„Deși persoanele însărcinate nu au fost incluse în studiile inițiale, iar participanților li s-a cerut să evite sarcina, unele persoane au rămas însărcinate, accidental”, arată CNCAV. „Sarcinile neplanificate s-au înregistrat în mod egal atât în grupurile vaccinate, cât și în cele nevaccinate, ceea ce demonstrează că vaccinurile nu au împiedicat sarcina. Persoanele care au rămas însărcinate au fost urmărite îndeaproape și au avut o evoluție normală a sarcinii”.

De asemenea, în cazul pacienților cu fertilizare in vitro, vaccinarea anti-COVID-19 nu afectează funcția ovariană, calitatea ovulelor, fertilizarea sau rata de succes a sarcinii. „Afirmația că vaccinul ar putea reduce fertilitatea a venit din ideea că există proteine în placentă care au unele asemănări cu Spike, astfel încât anticorpii care blochează Spike s- ar putea atașa și de placentă”, subliniază CNCAV. „Proteinele virale, însă, și placentare nu sunt suficient de similare încât să ne așteptăm ca acest lucru să se întâmple, iar studiile de laborator au confirmat acum că anticorpii produși în urma vaccinării nu se leagă de proteina umană – sincitina- implicată în dezvoltarea placentei”.

Citește și: Varianta Delta a coronavirusului, atât de contagioasă încât se comportă ca un virus diferit

Citește și: INSP: 82% din infectările cu COVID-19 și 100% din decese, înregistrate în rândul persoanelor nevaccinate

Citește și: Mesajul unui pacient COVID-19 care a fost internat 100 de zile la ATI pentru oamenii nevaccinați

Citește și: 99% dintre persoanele decedate de COVID-19 din Italia nu erau vaccinate

Mai mult, persoanele care își doresc să aibă, mai devreme sau mai copii, nu au niciun motiv să nu se vaccineze, potrivit experților. Experții Colegiului Regal de Obstetricieni și Ginecologi din Marea Britanie sfătuiesc femeile să nu evite sarcina după vaccinare. „Totodată, și specialiștii Societății de Obstetrică și Ginecologie din România recomandă ca sarcina să nu fie amânată după vaccinare, iar persoanele care rămân însărcinate în intervalul dintre doze să nu evite efectuarea rapelului”, mai arată CNCAV.

Studiile existente în momentul de față mai arată că femeile însărcinate pot face vaccinul. „În SUA, siguranța noilor vaccinuri COVID-19 este monitorizată în mai multe moduri”, explică CNCAV. „Unul dintre acestea este un program de supraveghere activ numit V-safe. V-safe recrutează oameni la vaccinare și îi monitorizează în mod activ. Registrul de sarcini V-Safe a înscris 3.958 de participanți în perioada 14 decembrie 2020 – 28 februarie 2021. Până la 30 martie, 827 dintre aceste persoane și-au încheiat sarcina, dintre care 712 cu succes. Rata de evenimente adverse în sarcină fost aceeași la persoanele vaccinate împotriva COVID-19 în timpul sarcinii cu cea din populația generală însărcinată, dar vaccinată”.

Cât despre mamele care alăptează și se tem de vaccin, răspunsul CNCAV este că nu există vreun risc asociat. „Nu există niciun risc asociat cu administrarea de vaccinuri inactivate în timpul alăptării și nu au apărut semnale de siguranță la persoanele care alăptează sau la copiii lor. În Marea Britanie, Colegiul Regal de Obstetricieni și Ginecologi recomandă vaccinarea persoanelor care alăptează”, este concluzia CNCAV. „Două studii care au căutat ARN mesager din vaccin în laptele matern nu au reușit să îl detecteze. Un studiu mai recent, care a concentrat mai întâi ARN mesager din lapte, a reușit să-l detecteze la 2 părți pe miliard la 3 din 10 donatori de lapte”

Foto: 123rf.com

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter