Studiu: persoanele vindecate de COVID-19 care fac vaccinul dezvoltă cei mai mulți anticorpi

De Unica.ro, pe
Un studiu realizat de doctorii americani arată că pacienții care au avut COVID-19 și au primit vaccinul au avut o creștere exponențială a anticorpilor.

Specialiștii de la Departamentul de Patologie din cadrul Universității din Iowa, SUA, au analizat nivelul de anticorpi de după vaccinare la donatorii de plasmă convalescentă COVID-19.

Studiul a fost demarat în primăvara lui 2020 și a inclus inițial 126 subiecți confirmați pozitiv cu COVID-19 în urma testului PCR. Acestora li s-a monitorizat evoluția răspunsului imun după boală. Astfel, s-au observat următoarele schimbări, după cum relatează Libertatea:

  • 21% dintre ei au dezvoltat puțini anticorpi după boală, sub 15 U/ml
  • 57% au avut un nivel de anticorpi între 15 și 100 U/ml
  • 22% au dezvoltat peste 100 U/ml

Partea a doua a studiului a fost completată cu alți opt subiecți, care au fost vaccinați anti-COVID-19 – doi dintre ei primind serul Moderna, iar ceilalți șase serul Pfizer. Toți au prezentat creșteri masive ale anticorpilor, variind între 1.235 și 7.854 U/ml, doar unul dintre ei dezvoltând un nivel mai mic de 1.000 U/ml.

„Acesta a fost testat însă negativ la anticorpi după boală (3,8 U/ml), ceea ce sugerează că nu a dezvoltat imunitate după infecția cu coronavirus și a avut un răspuns după vaccinare ca și o persoană neinfectată anterior”, au explicat experții universitari.

Foto: 123rf.com

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter