Confesiunea unui medic din Sibiu în plină pandemie: „Nu ne mai punem problema dacă vom fi infectați, ci când”

De Unica.ro, pe
De când a început epidemia de coronavirus și în România, orașul Sibiu a părut ferit de amenințare - motivul ar fi însă faptul că nu se fac teste.

Un medic de la Spitalul Clinic Județean de Urgență Sibiu a povestit pentru Libertatea care este situația reală din spital – de la lipsa testelor la condițiile îndoielnice de muncă pentru personalul medical.

„Principala problema e că nu se recoltează teste suspecților”, a zis medicul. „De aceea Sibiul nu are pozitivi. Săptămâna viitoare sperăm că va porni linia pentru testare COVID-19. Să vedem ce va fi, să nu ajungem focar de infecție, așa cum e la Suceava. Abia acum a fost achiziționat un aparat PCR. Mergem la serviciu cu frică”.

Citește și: Poate coronavirusul trece prin masca de protecție? Ce spun specialiștii

Ba mai mult, medicii trebuie să își cumpere singuri măștile chirurgicale simple, întrucât cele câteva bucăți oferite pe secții nu ajung: „Primim informații când apar în diferite farmacii sau firme de aparatură medicală și ni le cumpărăm singuri cu 7 lei bucata. La echipamente superioare nici nu ne gândim, nici nu sperăm că vom avea vreodată. Măcar dezinfectanți sunt, mănuși la fel”.

Doctorul a povestit și de cazul cutremurător al unui pacient care, deși suferea de embolie pulmonară și „abia respira cu aparat de oxigen și tușea, avea febră”, nu a fost considerat fezabil pentru testare, astfel încât nu s-a trimis vreun test la Cluj. „Pacientul a fost preluat de un rezident”, a povestit medicul. „În urma scandalului a fost mutat singur în salon, deși a stat mai bine de 24 ore cu alți doi pacienți. Este foarte grav ce se întâmplă și ne facem griji pentru familiile noastre”.

Atât medicul din spatele mărturiilor, cât și colegii săi, trăiesc cu speranța că la sfârșitul zilei sunt sănătoși, dar și cu teama că au fost infectați și duc virusul la cei dragi lor fără să știe măcar. „Am ajuns la punctul în care nu ne mai gândim dacă îl vom lua, ci când”, a fost concluzia tristă a cadrului medical.

Foto: 123rf.com

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter