Căştile îţi strică auzul

De Erika Chivu, pe

Dacă foloseşti zilnic un MP3 player, este posibil ca auzul tău să fie în pericol.
U. E. pregăteşte o lege ce va impune o limită maximă a sunetului pentru sistemele audio portabile.

Propunerea a venit după ce UE a primit rezultatele unui studiu privind problemele de auz la cei care folosesc des MP3 player-ul. Unul din 10 utilizatori ar putea să-şi piardă parţial auzul din cauză că dau volumul din căşti la maxim. Sunt mai expuşi riscului cei care ascultă muzică la căşti timp de o oră pe zi, pe o perioadă mai mare de cinci ani.

De aceea, reprezentanţi UE au decis că trebuie să impună producătorilor de sisteme audio portabile  introducerea unor setări standard care să limiteze volumul. Chiar şi aşa, utilizatorii vor putea să schimbe aceste setări, trecând peste volumul maxim recomandat de specialiştii ORL.  

În prezent, legile europene nu impun o limită maximă a volumului pentru audio player-e şi nici o etichetare specială a celor care depăşesc limita maximă recomandată. Multe persoane, în special tinerii, folosesc un player portabil şi tind să dea volumul la maxim atunci când merg pe străzi aglomerate, ca să acopere zgomotul din exterior.  În acelaşi scop mulţi aleg căştile de tip in-ear, care aduc sunetul mai aproape de timpan şi, în plus, pot să zgârie canalul auditiv, favorizând infecţiile.

Căştile îţi strică auzul

Sensibilitatea la zgomot diferă de la o persoană la alta, dar, în general, nu este recomandat ca sunetul din căşti să depăşească 85 de decibeli. Ca punct de reper, o conversaţie normală ajunge la 60 de decibeli, iar o drujbă poate să emită până la 90 de decibeli. Însă scara pe care se măsoară zgomotele este logaritmică, ceea ce înseamnă că un zgomot cu 10 unităţi mai mare se aude de 10 ori mai puternic. Un zgomot de 20 de decibeli este de 10 ori mai puternic decat unul de 10 decibeli.

Hipoacuzia provocată de expunerea prelungită la zgomote puternice este tot mai des întâlnită şi cel mai alarmant este că apare şi la tineri. Odată cu vârstă, sunt distruse celulele microscopice din cohlee, responsabile cu transmiterea sunetelor către nervul auditiv. Dar aceste celulele pot fi distruse şi de zgomotele puternice, iar dacă pierzi suficient de multe, auzul slăbeşte. Daunele sunt permanente şi nu sunt anunţate de nimic. Atunci când îţi dai seama că ţi-ai pierdut auzul este deja prea târziu ca să mai poţi face ceva.

Hipoacuzia se dezvoltă pe o perioadă de câţiva ani şi, pentru că este nedureroasă, nu ai cum să o observi. Dacă eşti  expusă la zgomote prea puternice pentru urechile tale este posibil să auzi un ţiuit permanent în ureche şi să nu mai înţelegi ce spun cei din jur. Totuşi, aceste simptome pot avea şi alte cauze, de exemplu o otită sau un dop de ceară format în ureche. Dacă eşti îngrijorată din cauza auzului tău, consultă un medic ORL şi cere un test de auz.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter