Avertismentul specialiștilor: „Următoarea pandemie, care cu siguranță va veni, va aduce și mai multe pagube”

De Bianca Prangate, pe

Întreaga lume se confruntă cu pandemia de COVID-19, însă experții se tem că omenirea este încă extrem de nepregătită pentru viitoarele pandemii.

Un raport realizat de Global Preparedness Monitoring Board – o branșă independentă creată de Organizația Mondială a Sănătății – arată că pandemia de coronavirus a dezvăluit cât de nepregătită era lumea să se confrunte cu un asemenea dezastru, în pofida avertismentelor anterioare că pandemii de o asemenea magnitudine sunt inevitabile.

„Pandemia de COVID-19 oferă un test dur al pregătirii oamenilor”, arată raportul. „Eșecul de a învăța lecțiile aduse de COVID-19 […] va însemna că următoarea pandemie, care cu siguranță va veni, va aduce și mai multe pagube.”

Citește și: 7 semne că ai avut COVID-19 fără să știi

Co-președintele Global Preparedness Monitoring Board, Gro Harlem Brundtland a subliniat că branșa OMS a avertizat încă de anul trecut că lumea nu este pregătită pentru o pandemie. „În mod tragic și catastrofal, ne-am văzut cele mai urâte temeri adeverindu-se”, a zis el. „Impactul COVID-19 este chiar mai rău decât am anticipat, dar măsurile pe care am cerut anul trecut să fie efectuate încă nu s-au luat.”

Brundtland a explicat că investițiile pentru o viitoare pandemie ar putea ajunge la ordinul miliardelor de dolari, subliniind însă că prețul unei pandemii scăpate de sub control ajunge la catralioane de dolari.

Foto: 123rf.com

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter