Avertisment OMS: Ar putea apărea „o constelație de mutații, în care vaccinurile își vor pierde eficiența”

De Unica.ro, pe
În viitor, ar putea apărea „o constelație de mutații, în care vaccinurile își vor pierde eficiența”, atrage atenția Maria Van Kerkhove, un epidemiolog al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS).

După mai bine de un an de la izbucnirea pandemiei de COVID-19, virusul SARS-CoV-2 a îmbolnăvit zeci de milioane de oameni, dintre care peste 2 milioane au decedat. Pe măsură ce s-a adaptat la organismele umane, a suferit mai multe mutații, unele dintre ele mai contagioase și mai agresive.

Chiar dacă vaccinurile împotriva COVID-19 fac momentan față tulpinilor nou apărute, în viitor serurile ar putea deveni ineficiente în fața modificărilor noului coronavirus, avertizează OMS.

„Vestea bună este că până acum funcționează încă împotriva variantei Delta (identificată prima oară în India n.r.). Ar putea veni un moment când vom avea o constelație de mutații în care vaccinurile își vor pierde eficiența, de asta vrem să prevenim infecțiile.

Din nou, vaccinurile sunt extrem de puternice, dar trebuie să luăm măsuri, să prevenim”, a declarat Maria Van Kerkhove, epidemiolog al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), potrivit hotnews.ro.

Citește și: Nouă asistente care lucrează în aceeași secție a unui spital sunt gravide în același timp

Nicoleta Luciu, criticată de fani pentru felul în care a ajuns să arate: Te-ai transformat urât. Nu cred ceea ce văd!

Pentru cine se duce Ramona Olaru frecvent în Mykonos

Diana Pârvu și Sergiu Negoțiu Piloff și-au arătat fetița pentru prima oară! Ce simpatică este Jacqueline

Evoluția virusului SARS-CoV-2

„Acest virus ne-a surprins foarte mult. Este dincolo de orice temere a noastră”, a spus dr. Aris Katzourakis, care studiază evoluția virală la Universitatea din Oxford.

Cu fiecare variantă apărută, virusul SARS-CoV-2 a început să se răspândească mai ușor.

„Faptul că s-a întâmplat de două ori în 18 luni, două linii (Alpha și apoi Delta) fiecare cu 50% mai transmisibilă este o putere fenomenală de schimbare”, a adăugat el.

Și Katzourakis este de părere că virusul poate deveni mai contagios în următorii ani, așa cum s-a întâmplat cu variantele deja existente, deși nu poate fi prevăzut indicele de infectare la care poate ajunge SARS-CoV-2.

„Până la urmă, există limite și nu există un supervirus care să aibă toate combinațiile de mutații grave”, a spus mai spus specialistul.

„Este foarte posibil ca modificările care fac virusul mai eficient în evitarea vaccinurilor să ajungă să compromită capacitatea sa de a se transmite”, a mai precizat acesta, potrivit Digi24.

Sursă foto: Profimedia

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter