Atacul ischemic tranzitor: ce este și cum poate fi identificat

De Oana Savin, pe Ultimul update Marți, 09 iulie 2019, 13:36
Atacul ischemic tranzitor nu declanșează probleme grave de sănătate, însă poate semnala un risc crescut pentru declanșarea atacului vascular cerebral. Vezi în continuare ce este atacul ischemic tranzitor și cum poate fi acesta identificat.

Potrivit Healthline, un sondaj de opinie condus de  American Heart Association în colaborare cu American Stroke Association a indicat faptul că mai mult de o treime din americani prezintă simptome specifice unui atac ischemic tranzitor.

Totuși, doar 3% dintre aceștia merg la medic pentru a efectua investigații de specialitate.

Ce este atacul ischemic tranzitor

Atacul ischemic se manifestă similar cu accidentul vascular cerebral. Diferența majoră este că primul provoacă doar o întrerupere temporară a fluxului sangvin către creier, fără a cauza moartea țesutului. Astfel, este posibil ca persoana afectată să nu își dea seama că s-a îmtâmplat ceva.

Adevăratul pericol apare în perioada imediat următoare a atacului ischemic tranzitor. În primele 90 de zile există un risc de 10% de apariție a unui accident vascular propriu-zis, care poate lăsa sechele grave. Însă cel mai mare risc există în primele 48 de ore de la eveniment.

Simptomele atacului ischemic tranzitor

Potrivit specialiștilor, simptomele atacului ischemic tranzitor nu sunt ușor de identificat pentru că sunt trecătoare. Acestea includ dureri severe de cap, amețeli, probleme de vedere la unul sau ambii ochi, precum și confuzie inexplicabilă.

Deși 35% dintre persoanele ce au participat la sondajul de opinie au raportat unul sau mai multe dintre aceste simptome, majoritatea nu auziseră de această afecțiune.

Potrivit medicilor, doar 3% din populație a fost diagnosticată cu atac ischemic tranzitor. Dar rezultatele sondajului au demonstrat că mult mai multe persoane suferă de această condiție.

De asemenea, s-a demonstrat că riscul declanțării atacului ischemic tranzitor este mai mare pentru persoanele de origine afro-americană sau hispanică decât pentru cele de origine caucaziană.

Cu toate că atacul ischemic tranzitor nu poate provoca daune permanente în momentul apariției, este esențial ca persoanele cu aceste simptome să solicite ajutor medical pentru a preveni un posibil acceident vascular cerebral care ar putea să urmeze în zilele următoare.

Sursă foto: 123rf.com

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter