Secretarul de stat Andreea Moldovean: „Îmi doresc din tot sufletul o carantină naţională”

De Unica.ro, pe
Andreea Moldovan, secretar de stat în Ministerul Sănătății, consideră că situația valului trei al pandemiei de COVID-19 din România poate fi gestionată doar prin carantină.

Ea consideră că „atunci când ai 1.400 şi ceva de locuri de terapie şi deja o mare parte sunt ocupate, e un moment de alarmă total”, după cum relatează news.ro. Tocmai de aceea, Andreea Moldovan crede că valul trei nu poate fi oprit fără carantină, după cum a declarat aceasta.

„Sincer, în momentul de faţă, nu cred, pentru că procesul este mult prea amplu şi noi vedem ce se întâmplă în sistem, vedem că sunt terapiile intensive cu foarte mulţi pacienţi, vedem că urgenţele se colmatează, vedem că dintre pacienţii internaţi în terapie un mare număr al acestora sunt pacienţi adulţi, tineri care nu au comorbidităţi, vedem un număr mare de pacienţi pozitivi sau în creştere, vedem o rată de pozitivitate care creşte, vedem un număr mare de elevi care sunt infectaţi, vedem o rată mare de transmitere a infecţiei”, a spus ea pentru Digi24, citată de Libertatea.

Citește și: Epidemiolog britanic: Distanțarea socială și purtarea măștilor vor mai fi necesare câțiva ani

Citește și: Europa a eșuat în a opri al treilea val al pandemiei, iar SUA ar putea urma

Citește și: Care este originea pandemiei de COVID-19? Ce descoperire au făcut experții OMS

Citește și: Țara din Uniunea Europeană care intră în carantină totală de Paște

Mai mult, secretarul de stat a spus că, la nivel personal, ea își dorește să se instaureze carantină națională. „Dacă ar fi să facă abstracţie de funcţia pe care o am, aş spune îmi doresc din tot sufletul o carantină naţională, pentru că sunt îngrijorată de ceea ce se întâmplă, însă, pe de altă parte, îmi doresc ca partea de economie să aibă o continuitate, nu îmi doresc sub nicio formă ca partea socială şi partea de viaţă publică a noastră să fie atât de largă şi atât de expansivă cum este acum”, a explicat ea.

Andreea Moldovan a atras atenția asupra faptului că ar fi util un indicator care să arate gradul de testare, subliniind că acest lucru nu s-a întâmplat încă din cauză că lipsește bunăvoința: „De asemenea, mi-aş dori foarte mult să putem introduce şi un indicator care să ne arată gradul de testare, pentru că noi ştim, ne-ar trebui cam 500 de teste la 100.000 de oameni ca să ne putem face o imagine semnificativ statistic a ceea ce se întâmplă în populaţiei, ori sunt judeţe unde nu avem acest număr de teste, deşi avem teste, atât PCR, cât şi antigen rapide, dar lipseşte bunăvoinţa”.

Foto: 123rf.com

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter