Alexandru Rafila: „Vaccinul de la AstraZeneca este bun și sigur”

De Unica.ro, pe Ultimul update Joi, 18 martie 2021, 16:15

Vaccinul anti-COVID-19 produs de compania farmaceutică AstraZeneca a fost suspendat în mai mulțe țări după ce au fost raportate efecte secundare severe în urma administrării.

În România, medicii au decis să continue vaccinarea împotriva noului coronavirus cu serul de la AstraZeneca, argumentând că lotul cu probleme a fost suspendat, iar acum se vor folosi alte loturi de la această companie pentru imunizarea populației.

Citeşte şi: Mesajul medicului Valeriu Gheorghiță pentru românii imunizați cu vaccinul de la AstraZeneca

Alexandru Rafila, reprezentantul României la OMS, este de părere că vaccinul produs de AstraZeneca este sigur şi spune că proporţia dintre persoanele care au suferit probleme de sănătate nu e mai mare faţă de populaţia care nu a fost vaccinată anti-COVID-19.

„Vaccinul AstraZeneca a fost administrat la peste 17 milioane de persoane la nivel global, fără să fie probleme deosebite. Au apărut câteva probleme în Italia, Norvegia şi Danemarca, unde au apărut tromboze la anumiţi pacienţi. Problema este că trebuie stabilit dacă aceste lucruri au apărut după vaccinare sau de la vaccinare. Sunt două lucruri total diferite, adică este pur şi simplu un eveniment care s-ar fi întâmplat oricum la un anumit procent. Se pare că, din informaţiile pe care le am eu de la Agenţia Europeană a Medicamentului, proporţia de persoane care a suferit astfel de probleme de sănătate nu e mai mare faţă de populaţia care nu a fost vaccinată”, a explicat Alexandru Rafila, potrivit Mediafax.

Citește gratuit ediția de martie a revistei Unica. O găsești AICI

Rafila a mai precizat că atunci când vor exista suspiciuni, lotul va fi oprit de la utilizare.

„Opinia mea este că este un vaccin bun şi sigur, dar, repet, nu putem să luăm lucrurile ca atare decât în momentul în care o autoritate competentă îşi spune opinia. Uitându-mă pe cifre văd că este un vaccin care este sigur, dar situaţii punctuale care pot apărea trebuie luate în considerare şi verificare”, susține reprezentatul României la OMS, adăugând că imunizarea cu AstraZeneca nu trebuie sistată complet, ci doar cu loturile suspecte.

Foto – 123rf.com

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter