Adevărul scârbos despre perne. Cât de des trebuie să o schimbi

De Diana Zagrean, pe

Circa 70% dintre oameni consideră că o pernă confortabilă este foarte importantă pentru un somn odihnitor. Vezi care este adevărul scârbos despre perne. Cât de des trebuie să o schimbi, ca să nu te îmbolnăveşti.
 
Perna preferată, bună o viaţă întreagă?
Mulţi găsim cu greu o pernă care să ne facă somnul dulce şi dacă am reuşit să găsim una, o ţinem toată viaţa şi chiar o luăm cu noi când ne mutăm.
Specialiştii sunt de părere că o pernă trebuie aruncată şi înlocuită o dată la şase luni! „În cel mai rău caz, perna pe care dormiţi trebuie schimbată la doi ani”, spune Robert Oexman, director la Institutul pentru Somn din Washington DC.
De fapt, toată lumea vorbeşte despre acarieni şi praful acumulat în saltele, în reclame vedem saltele care se întorc pe cealaltă faţă o dată la şase luni, pentru prospeţine, dar despre perne nu se discută.
De ce trebuie să schimbi perna la şase luni?
În primul rând, perna ta, pe care pui faţa în fiecare seară, găzduieşte o sumedenie de particule de praf, celule moarte de piele, cremă de noapte, sebum şi chiar acarieni (mici păienjeni care trăiesc în praf).
Toate acestea îţi pot provoca iritaţii pe piele şi acnee, iar în unele cazuri, pot duce chiar la reacţii alergice severe.
Copiii mici sunt cei mai sensibili la astfel de ameninţări şi trebuie protejaţi de acarieni şi reacţii alergice la vârste atât de fragede.
Cum ştii dacă ai acarieni în pernă
Persoanele cu iritaţii pe piele dimineaţa ar trebui să se ducă la alergolog pentru un control, deoarece acarienii din pernă sunt probabil de vină.
De asemenea, persoanele cu nasul înfundat tot anul, sau care au secreţii abundente în zona nas, ochi, gât, ar putea fi afectate de o pernă prea veche şi plină de praf.
Spălatul aşternuturilor la temperaturi înalte ar trebui extins şi asupra pernelor, deşi uscarea acestora la bloc este mai problematică.
Ce perne sunt potrivite?
Indiferent dacă preferaţi perne de puf, sintetice, din spumă sau gel, o pernă bună oferă sprijin gâtului în timpul somnului.
Dacă dormiţi pe o parte, este bună o pernă mai groasă, care permite coloanei vertebrale să rămână dreaptă în timpul somnului.
Cei care dorm pe burtă sau pe spate pot alege o eprnă mai subţire, pentru a nu avea gâtul contorsionat în timpul somnului.
Sursa foto menajeră: Shutterstock
 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter