Dezvoltă inteligenţa copilului tău!

De Stela Moisescu, pe

Îl poţi stimula intelectual pe cel mic chiar din faşă. Părinţii stricţi care îi impun copilului lecţii de pian ori practicarea unui sport nu aplică reţeta corectă pentru educarea odraslei.

Află cum trebuie dezvoltată inteligenta micuţului chiar din faşă, fără să-l agresezi emoţional.

Primii trei ani de viaţă

Doctorul Stanley I. Greenspan a identificat şase stagii de dezvoltare a intelectului ce trebuie fructificate în primii trei ani de viaţă ai micuţului. Aceste etape sunt cruciale, spune el, pentru a stimula potenţialul intelectual al copilului.

În primele trei luni de viaţă cel mic se obişnuieşte cu senzaţiile pe care i le oferă diferiţi stimuli din exterior.

În această perioadă fii atentă la micuţul tău şi la ce lucruri îi captează atenţia acestuia: culori, lumini, mişcări. Vocea, mimica şi gesturile tale îi vor dezolta simţurile copilului tău mai eficient decât dacă-l laşi cu obiecte menite să-i ţină trează atenţia, dar care nu au vreo legătură emoţională cu el.

În primele şase luni copilul învaţă să relaţioneze, iar dacă prima etapă este îndeplinită acum el va fi mult mai receptiv asupra persoanelor apropiate din viaţa lui.

Astfel,învaţă să se bucure de interacţiunea cu cei din jur şi se ataşează faţă de cei apropiaţi. Totodată, un copil care interacţionează cu adulţii şi se ataşează emoţional, va avea o capacitate mai mare de învăţare în viitor.

De la trei la 12 luni copiii care au învăţat să relaţioneze cu cei din jur, învaţă în această perioadă cum să comunice. Cel mic va încerca „în felul lui” să-ţi atragă atenţia pentru a stabili o formă de comunicare: îţi va zâmbi, va întinde mâinile pentru a-l lua în braţe sau va arunca mâncarea pe jos în semn de joacă.

Deşi ai fii tentată să-l cerţi pe cel mic, este mai recomandat să vorbeşti cu el, nu să te răsteşti la el.

Totodată, în această etapă, îi dezvolţi inteligenţa micuţului dacă porţi conversaţii cu el, în loc să-i arăţi imagini la televizor sau să-l pui să asculte o melodie.

De la 12 la 20 de luni copiii incep să remarce anumite „probleme” şi învaţă acum ce paşi trebuie să aplice pentru a obţine ceea ce-şi doresc. În acestă perioadă intelectul lor se îmbogăţeşte cu logică şi motivaţie. De aceea micuţul tău te ia de mână şi te duce la frigider, pentru a-ţi arăta că vrea un pahar cu lapte.

Cum poţi să fructifici această etapă? Nu-i repeta cuvântul „nu” la nesfârşit, atunci când face ceva greşit. În locul acestui cuvânt foloseşte-te de tonul vocii şi de mimică pentru a-ţi exprima dezaprobarea.

Pentru a-i stimula simţul logic, încurajează-l să pună „piesa de puzzle” la locul potrivit. Învaţă-l care este locul jucăriilor lui, de exemplu.

Între 18 şi 30 de luni
, copiii sunt capabili să îşi imagineze acţiunea înainte de a o pune în mişcare şi pot denumi anumite emoţii, cum ar fi bucuria sau furia, în loc să acţioneze împulsiv. Tot în această perioadă cel mic va învăţa să comunice de dragul conversaţiei, nu doar ca să obţină ceea ce-şi doreşte.

Implică-l pe micuţ în discuţii despre orice, de la o jucărie preferată, până la un fel de mâncare care nu-i place. Fă-l să-şi verbalizeze emoţiile şi atrage-l în jocuri menite să-i stimuleze intelectul. Întreabă-l cu cine vrea să se joace, girafa sau broscuţa şi de ce a făcut acea alegere.

Citeşte-i poveşti şi pune-i întrebări. Vezi ce reacţie are la ceea ce aude sau la imaginile din carte.

După vârsta de 2 ani şi jumătate
copilul continuă să asimileze, iar intelectul lui continuă să se dezvolte în funcţie de cum interacţionezi tu cu el.

Aceasta este perioada în care el începe să pună întrebări şi recunoaşte diferenţa dintre trecut, prezent şi viitor.

Stimulează-i în continuare inteligenţa copilului punându-i şi tu întrebări în timp ce se joacă: „Unde se duce girafa?”, „Cu cine se întâlneşte?”, „Ce fac ei acolo?”.

După primii trei ani

După ce pui bazele unui intelect cu potenţial, copilul e capabil să dezvolte aptitudini. Lasă-l pe el singur să decidă dacă îi place pianul sau sportul. Dacă îl încurajezi pe cel mic să-şi urmeze propriile pasiuni, aptitudinile sale vor fi fructificate la maximum.

Dacă, în schimb, tu îl îndrumi într-o direcţie opusă preferinţelor sale el îşi va pierde aptitudinea iniţială şi nici nu va străluci în domeniul ales de tine.

Foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter