Ce ascunde tăcerea bărbaţilor

De Lumea Femeilor, pe

Cina o mănâncă într-o tăcere desăvârşită. Stă cu ochii în televizor, fără să scoată o vorbă. Iar dacă îl întrebi ceva, tot ce scoţi de la el este un «îhî» sau un «mda». De ce? Iată cinci cauze ale muţeniei bărbaţilor şi ce poţi face tu ca să rupi tăcerea

1…pentru că sunt stresaţi

Ajunge acasă, se prăbuşeşte pe canapea, ia telecomanda şi începe s-o butoneze. Iar tu ai impresia că nu te-ar observa nici dacă te-ai giugiuli cu Brad Pitt pe covor. Până şi reclamele la tampoane par să-l intereseze mai mult decât ce îi spui tu.
Cauza tăcerii. Când sunt stresaţi, bărbaţii au nevoie să se retragă o vreme în sine înainte de a putea să stea de vorbă cu noi. Explicaţia e simplă: în timp ce emisfera dreaptă a creierului lui se străduieşte să prelucreze problemele de peste zi, cea stângă – pe care o foloseşte pentru a asculta şi a vorbi – e „scoasă din funcţiune”.
Ce poţi face tu. Ai răbdare, lasă-l în pace, nu-i pune întrebări… Şi dacă apucă să te întrebe ce faci, abţine-te să turui o jumătate de oră despre cât de aglomerat a fost la coafor sau cât s-a scumpit nu ştiu ce în piaţă. La un moment dat, îşi va reveni şi îţi va povesti cu lux de amănunte cum a reuşit să ocupe locul de parcare de lângă cel al şefului.

2…pentru că în ei mai trăieşte încă vânătorul din epoca de piatră

Tu: „Ţi-a plăcut filmul?” El: „Da”. Tu: „Vrei să desfacem sticla cu vin?” El: „Bine”. Tu: „N-ai chef să vorbeşti cu mine?”. El: „Ba da”.
Cauza tăcerii. Crezi că nu te mai iubeşte? Ei bine, te înşeli. De vină pentru replicile lui monosilabice este omul de Neanderthal, care mai trăieşte încă în el. Şi care, când mergea la vânătoare, era nevoit să comunice doar strictul necesar – de exemplu: „Tigru din stânga” – în loc să discute ore în şir cu colegul de vânătoare despre faptul că vecinul de peşteră arată îngrozitor în blana de bizon şi că ar trebui să mai ţină o dietă…
Ce poţi face tu. Şi cel mai tăcut bărbat se va lansa în adevărate tirade verbale dacă ataci un subiect care îl interesează. Adică: profesie, fotbal, maşini sau programe de computer. Iar după ce şi-a dat drumul la gură, îl poţi ghida subtil spre subiectul care te interesează.

3…pentru că nu pot să facă mai multe lucruri deodată

El citeşte ziarul. Tu îi povesteşti că mama ta vrea să vină în vizită la voi. Şi îl întrebi dacă e de acord. El mormăie un „îhî”, pe care tu îl interpretezi ca fiind „da”. Adoua zi, întreabă de ce pui un tacâm în plus pe masă şi se enervează că nu i-ai spus că vine mama-soacră.
Cauza tăcerii. În timp ce femeile fac cu uşurinţă mai multe lucruri deodată, bărbaţii nu se pot concentra decât asupra unuia singur. De aceea, e bine să nu începi o conversaţie în timp ce el se rade sau bate un cui în perete.
Ce poţi face tu. Aşteaptă să facă o pauză şi spune-i atunci ce ai de spus. Iar dacă răspunde „îhî”, repetă întrebarea: „Deci eşti de acord să vină mama, da?” O altă variantă este să creezi contextul în care să pară că ideea a pornit de la el. Bărbaţii acceptă mai uşor lucruri noi dacă îi faci să creadă că ideea e a lor şi că, de fapt, tu eşti cea care acceptă propunerea lui.

4…pentru că pun preţ pe fapte, nu pe vorbe

Pe vremuri, îţi spunea întruna că te iubeşte. Acum, declaraţiile lui de dragoste au devenit amintiri. Iar tu deduci că nu te mai iubeşte…
Cauza tăcerii. Când se îndrăgostesc, bărbaţii vorbesc mult, fiindcă vor să afle cât mai multe despre aleasa lor şi să îi dea informaţii despre sine. Pe urmă, li se pare o pierdere de vreme să tot spună acelaşi lucru. Cu atât mai mult cu cât consideră că faptele lor vorbesc de la sine. Ce, dacă nu te-ar iubi, ar spăla vasele? Sau ar sta trei ore să îţi facă un raft pentru cremele din baie?
Ce poţi face tu. Înţelege că el are un alt mod de a-şi exprima sentimentele. Bucură-te de ceea ce face pentru tine şi mulţumeşte-i la sfârşit de atâtea ori până îi smulgi un „am făcut-o cu plăcere”. Ar putea fi începutul unei conversaţii propriu-zise…

5…pentru că se tem că discuţia ar evolua într-o direcţie care nu le convine

Tu îl întrebi: „La ce te gândeşti, puiuţ?” sau „Tu mă mai iubeşti?” Iar răspunsul lui constă într-un mormăit de om indispus. Mai mult nu reuşeşti să scoţi de la el…Cauza tăcerii. Când îi pui asemenea întrebări, este ca şi cum l-ai întreba dacă îţi dă voie să incendiezi maşina lui cea nouă. Pentru bărbaţi, discuţiile despre sentimentele şi trăirile lor interioare sunt la fel de îmbucurătoare ca un meci de fotbal în care echipa lor favorită îşi dă autogol.

Asta nu înseamnă nicidecum că ei nu au trăiri interioare sau sentimente profunde. Dimpotrivă, ale lor pot fi chiar mai profunde decât ale noastre. Numai că ei nu simt nevoia să le exprime în cuvinte. Ce poţi face tu. În loc să îl agresezi cu întrebări care îl irită, încearcă o comunicare nonverbală. Arată-ţi afecţiunea prin gesturi şi întreabă-l din priviri. Şi, mai ales, NU îi mai face reproşuri! Gândeşte-te că el nu poate fi altfel decât este: un bărbat, cu multe defecte, dar şi cu nenumărate calităţi.

Ce spun ei

Un studiu efectuat recent, de o echipă de psihologi germani, a sondat gândirea masculină, pe baza mai multor întrebări puse unui eşantion reprezentativ, format din câteva sute de bărbaţi. Iată ce au răspuns ei la întrebarea „De ce eviţi să vorbeşti despre problemele tale?”
Lucrurile astea le rezolv cu mine însumi – 76%
Oricum, ceilalţi nu au cum să mă ajute – 70%
Sunt prea afectat de acea problemă – 67%
Mă tem că cel cu care vorbesc va fi indiscret – 59%
E penibil – 52%
Nu ştiu cum să abordez subiectul – 49%
Mă gândesc că celălalt nu va înţelege – 37%
Nu e o atitudine bărbătească să te plângi – 21%
Nu mă interesează să vorbesc despre problemele mele – 12%

Foto: Hepta

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter