Cum îţi încurajezi copilul să aibă încredere în el?

De Unica.ro, pe

Pregătirea pentru viitor a copilului este una dintre atribuţiile de bază ale unui părinte. Iţi doreşti ca puiul tău să fie bine echipat în faţa societăţii tot mai dure. Dar ce te faci atunci când copilul nu are încredere în propriile puteri?

Indicii care sugerează neîncrederea

Dacă îţi recunoşti copilul în una dintre descrierile de mai jos, atunci este cazul să iei măsuri:

Se simte mereu inferior şi fără putere, abandonează uşor în situaţiile care presupun un efort intens. Se simte vinovat de fiecare dată când nu reuşeşte ceva. Se compara mereu cu alte persoane importante pentru el şi orice piedică i se pare un eşec. Nu îşi exprima des părerea, preferă să asculte ideile altora, nu-i place să pună întrebări sau să răspundă atunci când e întrebat. Lăsat singur, aproape că nu ştie ce să facă. Se adaptează greu la nou, chiar şi atunci când un adult se oferă sâ-l ajute. Este retras, nu se încumeta să înceapă un joc cu alţi copii. Şi-a stabilit standarde prea înalte, pe care greu le poate atinge. Se manifestă sau îşi atinge scopurile printr-un comportament agresiv (faţă de alţi copii sau faţă de sine), minte sau chiar fură. Nu este singuratic, ci dependent de prezenţa altora, chiar dacă uneori se mulţumeşte să stea deoparte. Este gelos atunci când atenţia adulţilor este îndreptată către alt copil. Nu se apără atunci când este certat sau agresat fizic. Are tendinţa de a percepe doar partea neplăcută a lucrurilor.

Ce poţi tu să faci?

Dacă ai observat că se subapre-ciază, că are o imagine negativă asupra propriei persoane, apelează la soluţiile oferite de specialişti:- Scoate-i în evidenţă calităţile fizice şi morale. S-ar putea ca el să se fi obişnuit să-şi cunoască doar defectele sau să se simtă incapabil de a reuşi ceva tocmai pentru că persoane importante din viaţa lui nu i-au hrănit încrederea. Incurajează-i reuşitele în mod corect, chiar dacă sunt minore, dar nu exagera cu laudele.

– Fii atentă la sentimentele de gelozie şi rivalitate dintre fraţi sau prieteni! Apreciind prea des realizările unui copil, acesta se va simţi în curând superior. încurajează în mod egal realizările fiecărui copil şi subliniază faptul că fiecare este unic în felul lui, cu defectele şi calităţile sale.

– Asigură-l de dragostea ta chiar şi atunci când greşeşte. Nu-l ameninţa şi nu-l umili, mai ales în public.

– Descoperă ce talente are şi încurajează-l să încerce activităţi care-i plac şi pentru care are aptitudini. Orientează-l spre domeniile mai puţin competitive, în care are şanse mai mari de reuşită.

– Dacă greşeşte nu-l descuraja. Explică-i ce importante sunt greşelile ca să înveţe. încura-jează-i curiozitatea! Cu fiecare experienţă nouă, va învăţa ceva în plus şi se va simţi în stare să rezolve ce şi-a propus.

încurajează-l să-si facă prieteni

Lasă-i timp să se obişnuiască cu persoanele noi. Fii alături de el dacă are nevoie de prezenţa ta până se simte în siguranţă. învaţă-l cum să înceapă o conversaţie, să se apere atunci când este atacat verbal sau fizic. Nu te lăsa impresionată de manifestările violente ale copilului. Atrage-i atenţia doar când depăşeşte anumite limite!

Tratează-l cu calm

Nu te lăsa cuprinsă de furie si nu-ţi pierde cumpătul! Chiar dacă simţi nevoia să te descarci printr-o palmă dată copilului, acest gest nu are nici un rol educativ. Dimpotrivă, copilul va învăţa de la tine că autoritatea o deţine cel care are forţa fizică mai mare si nu va ezita să fie agresiv în viitor cu copiii mai mici sau chiar cu cei de vârsta lui.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter