Lavinia Petrea: Vacanța de acasă

De Lavinia Petrea, pe
„Unde mergem în vacanța de iarnă?“ O întrebare cu un răspuns previzibil pentru cei mai mulți dintre noi în această iarnă complicată: acasă! Dar cum să facem să ne simțim ca în vacanță?! Vă dau câteva idei, mai ales că îi vom avea alături pe cei mai deschiși parteneri la aventură: copiii!

Mă amuz acum când îmi amintesc o discuție cu una dintre prietenele mele, mamă a trei fete, care îmi povestea că, atunci când ea și soțul ei le-au dus prima dată pe fete în vacanță la bunici, ei și-au petrecut concediul… acasă. Trecuseră câțiva ani de când nu mai fuseseră singuri acasă. Le era atât de dor să fie doar ei în apartament încât li s-a părut cea mai bună idee din lume.

Filme, cine romantice, masaj, povești la un pahar de vin pe balcon până spre dimineață, răsfăț în cadă cu spumă, măști, ore de lectură și somn de voie. Îi străluceau ochii când îmi povestea, de ziceai că fusese în Zanzibar. (La acel loc visez eu acum. :)) )

Cu sau fără copii, cine ar fi crezut că acum suntem nevoiți să căutăm soluții să ne simțim în această iarnă, acasă, ca în cea mai tare vacanță. Cu puțină imaginație, deschidere, joc, pozitivism și bunăvoință, chiar cred că este posibil!

Citește online gratuit numărul de ianuarie al revistei Unica

Lista cu activități pe care să nu le facem în vacanța de acasă

Propun să facem o listă, pentru cei care exclud din start posibilitatea unei călătorii în această vacanță de iarnă, cu lucrurile de care vom scăpa în zilele de odihnă:

Online-ul! Ieiiii!… Gata cu ședințele de pe zoom, gata cu școala online!

Anulăm toate alarmele! Liber la somn dimineața. Copiii vor fi bucuroși că nu vor mai fi treziți și se vor simți mai relaxați la gândul că, dacă vor, pot să mai lenevească în pat.

Nu mai avem deadline-uri ori sarcini de îndeplinit.

Anul acesta nu mai cheltuim bani pe bilete de avion, cazare sau un costum nou de schi.

Vreau să vă îndemn chiar să vă scrieți propria listă cu lucrurile din rutina de zi cu zi pe care nu o să mai fiți nevoiți să le faceți în zilele de vacanță și una cu ceea ce ați putea să faceți ca să vă destindeți, să vă relaxați și chiar să vă simțiți ca la hotel, acasă la voi. Vin și eu cu câteva idei!

Decorați casa și răsfățați-vă ca și cum ați fi într-o vacanță de 5 stele!

Dați o altă față căminului. Decorați-l așa cum nu ați mai făcut-o până acum, încercând să-l transformați în cel mai cosy loc în care v-ați fi dorit să ajungeți dacă nu ne-am fi aflat în pandemie. Să ne folosim smart de social media și să ne inspirăm de acolo pentru a crea cele mai frumoase decoruri fără să cheltuim o avere, dar neapărat să fie ceva special!

Anul acesta o să vă bucurați din plin de bradul frumos împodobit și nu o să mai spuneți cu regret că „am muncit atât să decorez casa de sărbători și nici nu am apucat să ne bucurăm că am fost mai mult plecați!“

Vă este dor să purtați ținute de vacanță sau de petrecere? Îndrăzniți și purtați acasă toate hainele pe care le-ați fi pus în bagaj. Copiii, mai ales fetițele, se vor distra dacă le permiteți să îmbrace orice își doresc din garderoba voastră. Puteți proba și combina tot felul de ținute împreună, doar ca să vă amuzați și să realizați un set de poze simpatice.

Poate e momentul să vă faceți cadou și acea ținută șic și confortabilă de casă la care v-ați tot uitat pe internet. Să fim frumoși pentru noi și pentru cei dragi, chiar dacă stăm în casă. În fond complimentele celor dragi sunt cele care contează!

Citește și: Vreau să ies în evidență, dar să rămân autentic. Este posibil? 

Să răsune muzica!

Un alt ingredient care nu trebuie să lipsească în nicio zi de vacanță de acasă este muzica! Este fantastic cum muzica ne influențează starea de spirit. Faceți un playlist în funcție de momentul zilei ori de starea pe care o aveți. Este suficient să alegeți câteva melodii, apoi, cu ajutorul unei aplicații de muzică, inteligența artificială va genera o serie de melodii compatibile cu gusturile voastre, așa că o să vă bucurați de muzică bună o zi întreagă. Și vă mai dau un pont!

Eu mă folosesc de muzică când vreau să rezolv un conflict în casă între copiii sau când pare că nimic nu-i mai scoate din starea de nervozitate și agitație care se lasă cu crize de plâns. Reprizele de dans sunt și foarte bune consumatoare de energie, iar când parti­ci­pă și mama și tata, creează un moment de apropiere și conectare de al cărui efect ne vom bucura și peste câteva ore. Copilul va simți că i s-a acordat atenție, a bifat o activitate amuzantă cu părinții și va merge liniștit să se joace o vreme și singur.

Nu vom ajunge cu copiii în această iarnă într-o vacanță exotică, dar să nu uităm de bucuria pe care apa o aduce în joaca copiilor. Nu ezitați să-i invitați să se distreze într-o cadă cu spumă chiar în miezul zilei ori, tot în cadă, pot colora apa sau pereții de gresie cu culori pe bază de apă care nu vor lăsa urme. Nu va stresați cu gândul că afară este iarnă, iar copiii s-ar putea îmbolnăvi. În casă temperatura este constantă, iar răcelile sunt aduse de viruși, nu de un duș.

Să dăruim!

Zilele de vacanță ne aduc odihnă și relaxa­re și ne fac să ne simțim mai buni și mai darnici. Și asta m-a dus cu gândul la o altă activitate pe care eu, cel puțin, am să o fac împreună cu copiii. O să facem pachete pentru copiii și familiile mai puțin norocoase. Este un prilej foarte bun să-i învățăm pe copii să împartă și să dăruiască. Să le vorbim despre compasiune și generozitate.

Împreună o să sortăm hăinuțele și încălțămintea care lor le-a rămas mică, o să le ambalăm cu grijă în cutii și alături de un desen o să le trimitem acolo unde este nevoie de astfel de lucruri. Noi ne vom alătura campaniei „Dar din dar se face Rai“. Printr-o simplă căutare pe social media, puteți alege să vă alăturați unei astfel de campanii. Ori puteți să gătiți împreună cu copiii pentru o familie nevoiașă din vecinătatea voastră și să le oferiți o masă îmbelșugată cu bunătăți făcute cu dragoste.

Planeta nu s-a închis!

Totuși, pentru cei mai curajoși, care nu se tem de riscurile contractării virusului SARS CoV-2 în timpul unei unei călătorii cu avionul ori nu se stresează prea tare de o anulare a zborului, planeta nu s-a închis. Sunt destinații pregătite să își primească turiștii și să-i găzduiască în condiții de siguranță.

Citește și: Despre limite

Las aici câteva idei și pentru cine nu concepe o vacanță de iarnă acasă!

Prima sugestie este una accesibilă și po­trivită pentru familiile cu copii de 5 ani plus – drumețiile în munții noștri, însoțiți de ghizi. Vă puteți alătura unor gru­puri organizate pentru trasee ușoare și accesibile și celor mai puțini experimentați. Merită să încercați împreună cu copiii drumețiile pe rachete de zăpadă.

Deși poate să fie puțin mai obositor, astfel de drumeții pot fi făcute în ture de o zi, dacă nu vreți să vă și cazați peste noapte. Presupune trezitul foarte devreme și un șofer experimentat care să reziste și unui drum de întoarcere acasă, dar aventura concentrată la maxim o să vă deconecteze de la orice gând și grijă legate de pandemie.

Pentru cine tânjește după pârtii pe care să alunece în voie există stațiunea de schi Uludag, la 200 de kilometri de Istanbul, în Turcia, o țară rămasă deocamdată fără restricții de călătorie pentru români. La pârtiile din Austria și Franța s-ar putea ajunge în ianuarie, lună în care se preconizează că vor fi redeschise, dar la întoarcere veți sta în carantină 14 zile. În Elveția se schiază, dar și această țară se află pe lista celor care îi plasează pe turiști, la întoarcere, în carantină.

Dacă iubiți soarele și plajele și vreți să fugiți de frig, puteți opta pentru: Dubai, Maldive, Zanzibar, Namibia, Tanzania, Kenya, Republica Dominicană. Către aceste destinații puteți călători cu un test COVID negativ făcut cu 48 sau 72 de ore înainte, fără să stați în carantină la întoarcerea în România.

Cel mai important însă este să rămânem sănătoși și, fie în siguranța căminului, fie în locul în care vom alege să ne relaxăm în această vacanță de iarnă împreună cu familia, să avem grijă de mintea și sufletul nostru, greu puse la încercare în ultima vreme.

 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter