City break la Paris, destinaţia perfectă pentru iubitoarele de modă

De Unica.ro, pe Ultimul update Joi, 21 iulie 2022, 16:05
Dacă iubești hainele frumoase şi ești o admiratoare a modei ar trebui neapărat să ajungi măcar într-un city break la Paris, dacă nu într-o vacanță de mai multe zile!

Deşi timpul este scurt, vei putea descoperi chiar şi în două zile de ce este considerat Parisul capitala internaţională a modei. Unul dintre cele mai importante motive ar fi că aici se află sediile centrale ale celor mai importante case de modă internaţionale precum Chanel, Chloé, Christian Dior, Givenchy, Jean-Paul Gaultier, Hermès, Lanvin, Rochas, Louis Vuitton şi Yves Saint Laurent, dar şi al unor şcoli de profil renumite pe plan internaţional. Tot în Paris, sub patronajul federaţiei de modă franceze, se desfăşoară una dintre cele mai importante săptămâni internaţionale ale modei, termenul de „haute couture” avându-şi originea aici, în oraşul de pe malurile Senei. Am putea să mai adăugăm doar că, începând cu secolul al XVII-lea, industria internaţională a modei şi-a construit baze puternice la Paris, iar zonele actuale de shopping ale oraşului sunt cu adevărat remarcabile.

Paris Fashion Week 2017

O incursiune în istoria modei

Istoria modei a luat naştere la Paris în timpul Regelui Soare sau Ludovic cel Mare aşa cum era supranumit suveranul Ludovic al XIV-lea care obişnuia să-şi folosească vestimentaţia pentru a-şi exprima puterea şi pentru a stabili un anumit protocol de intimidare la curtea sa. Acesta a fost în epocă un adevărat patron al artelor şi a investit sume enorme în sprijinul artiştilor cu scopul de a face Franţa tot mai strălucitoare din punctul de vedere al imaginii publice şi Parisul cel mai magnific oraş european. Mai târziu, Coco Chanel, Christian Dior sau Yves Saint Laurent i-au adus Parisului renumele de capitală a modei şi au revoluţionat moda pe plan internaţional. De exemplu, creatoarea Coco Chanel (numele său adevărat era Gabrielle Chanel) a revoluţionat istoria modei în anii ’20 şi interpretând spritul modernist al epocii a creat nu doar un nou stil vestimentar, ci un veritabil stil de viaţă. Coco Chanel nu este doar una dintre primele femei care a îmbrăcat pantaloni, ci şi o creatoare prolifică de haine, parfumuri, încălţăminte sau accesorii care a schimbat definitiv cursul internaţional al modei. Ceva mai târziu, în anii ’40 de reconstrucţie după război, Christian Dior câştiga admiraţia lumii întregi prin viziunea sa îndrăzneaţă asupra eleganței feminine şi, astfel, transforma Parisul în capitala mondială a modei.

Paris vedere

Astăzi, această tradiţie prin care Parisul dă tonul în lumea modei este suţinută de importantele şcoli de profil care îşi au sediul aici pentru care mulți studenți zboară în fiecare an spre Paris și pe care tu le poți vizita într-un city break la Paris. École de la Chambre Syndicale de la Couture Parisienne a fost înfiinţată în anul 1927, fiind absolvită de nume cunoscute ale modei precum Issey Miyake, Valentino sau Yves Saint Laurent. Instituţia a fost înfiinţată de Chambre Syndicale de la Haute Couture, ca o reflectare a interesului pe care designerii și casele de modă îl au asupra transformării talentelor de astăzi în profesioniști cu înaltă calificare care vor ghida și vor defini moda de mâine. Istoria școlii a fost legată întotdeauna de evoluția industriei modei. Pe lângă această şcoală de design vestimentar faimoasă în Paris, oraşul găzduieşte şi Institutul Francez de Modă (IFM), care a luat fiinţă în anul 1986 printr-un parteneriat public şi privat, la iniţiativa unor reprezentanţi ai industriei modei şi cu sprijinul Ministerului Industriei din Franţa. IFM Paris este cea mai importantă şcoală de modă din capitala franceză, ocupând, totodată, locul trei în topul şcolilor de modă din lume. Pe plan internaţional, IFM este recunoscut ca o importantă instituție de învățământ superior care oferă o gamă largă de activități, precum  programe academice postuniversitare, educație executivă și expertiză în domenii precum industria textilă, de modă, de lux și de design, prin intermediul centrului propriu de cercetare. Ceea ce este foarte interesant este că aceste şcoli de modă şi întreaga industrie creează o sinergie între profesioniştii modei şi studenţi. La acestea se adaugă faptul că statul francez acordă tinerilor proaspăt ieşiţi de pe băncile şcolii ajutor pentru a-şi crea propria marcă. Dar în Paris nu sunt active numai importante instituţii de învăţământ, ci şi două organisme importante care militează pentru apărarea firmelor de modă. Este vorba despre Chambre Syndicale de la Haute Couture (înfiinţată în anul 1868) şi La Fédération française de la couture, du prêt-à-porter des couturiers et des créateurs de mode (creată în 1973). Un zbor către Paris poate fi un bun prilej pentru a obţine informaţii suplimentare despre studiile de modă şi, de ce nu, poate şi de a le urma, dacă dragostea pentru haine este una foarte puternică.

Şi ca să vă convingeţi că Parisul investeşte constant în modă, ar trebui să mai ştiţi că dacă optaţi pentru un city break la Paris, aveţi posibilitatea să vizitaţi aici un muzeu al modei care este activ în cadrul clădirii Palais Galliera, construită în anul 1894 şi care se numeşte Musée de la mode de la ville de Paris. Dacă până acum expoziţiile de istoria modei aveau loc în diferite locaţii, acum acesta este sediul permanent al primului muzeu de modă din Franţa. Înfiinţarea muzeului a fost sprijinită de casa de modă Chanel, noul spaţiu urmând să găzduiască mai multe expoziţii temporare de modă şi o bibliotecă. Noua locaţie este activă începând din anul 1977, însă este deschisă în forma actuală din anul 2013, după lucrări susţinute de amenajare şi reorganizare. Dacă ajungeţi la muzeu în această perioadă, veţi putea vedea expoziţiile Dalida, o garderobă de la oraş la scenă şi Balenciaga, opera în negru. Clădirea este situată pe strada Pierre 1er de Serbie la numărul 10 şi este deschisă publicului de marţi până duminică, între orele 10.00 şi 18.00, fiind închisă în timpul sărbătorilor publice.

Un alt muzeu care găzduieşte, anual, în medie două expoziţii de modă, numai bun de vizitat într-un weekend break la Paris, este Les Arts Décoratifs, acesta deţinând cel mai mare spaţiu destinat expoziţiilor de modă şi textile din lume, cu o suprafaţă de peste 1.500 mp. Departamentul de modă şi textile a fost integrat în cadrul muzeului în anul 1997 şi este unul dintre departamentele principale ale acestuia deţinând o colecţie de peste 152.000 de piese reprezentând costume, accesorii şi textile din secolul al treilea până în prezent. Printre altele sunt prezente aici nume importante în istoria modei, precum Christian Lacroix, Christian Dior and Yves Saint Laurent. Muzeul are mai multe locaţii (sediul central se află pe strada Rivoli), dar şi o bibliotecă, un magazin sau un restaurant.

Moda străzii şi cele mai importante centre de shopping

Vizitele la oricare dintre aceste două muzee în minivacanța la Paris îți vor demonstra încă o dată, dacă mai era nevoie, că francezii au un adevărat cult pentru modă. Acest lucru este vizibil şi la orice expoziţie din oraş cu acest subiect, unde trebuie efectiv să stai la rând pentru a avea acces, parizienii adorând acest domeniu nu doar din punct de vedere practic, ci şi social. O altă dovadă certă în acest sens este stilul adoptat de franţuzoaice pe stradă. Acestea sunt considerate unele dintre cele mai cochete femei din lume, având, cu siguranţă, acel “je ne sais quoi” care atrage imediat privirea trecătorilor. Aşa că un city break la Paris vă va inspira cu siguranţă şi vă va face poate să faceţi câteva schimbări în garderobă urmând pur şi simplu modelul femeilor pe care le întâlniţi pe stradă. Cu prilejul plimbărilor prin Paris o să puteţi vedea că franţuzoaicele au întotdeauna o personalitate proprie, ştiu să adapteze tendinţele modei la propria personalitate, folosesc haine de calitate, pe care le accesorizează, întotdeauna, în cel mai fericit mod şi au mereu curajul de a experimenta.

Moda strazii Paris

Dar nu puteţi să părăsiţi oraşul şi să încheiaţi city break-ul din Paris fără o vizită la cele mai importante centre comerciale ale acestuia. Vă recomandăm să începeţi periplul prin magazine cu Galeries Lafayette care face parte dintr-un grup liderul pe piața franceză și celebru în întreaga lume. În ultimii 120 de ani, acesta a fost expertul incontestabil în domeniul cumpărăturilor de modă, oferind clienților francezi și internaționali o selecție constantă reînnoită a celor mai bune mărci, de la prețuri accesibile,  până la cele de pe segmentul premium. Grupul deţine 54 de magazine în Franţa şi patru în străinătate. Cel mai cunoscut dintre acestea se află în centrul Parisului şi este celebru pe plan internaţional sub apelativul Galeriile Lafayette Haussmann. Magazinul deţine o suprafaţă de peste 65.000 de metri pătraţi de spaţii comerciale în care puteţi găsi peste 3.500 de mărci din întreaga lume şi 25 de restaurante, fiind frecventat până în prezent de peste 37 de milioane de vizitatori. Alături de acestea, Parisul găzduieşte, de asemenea, „Triunghiul de Aur”, format din cele mai faimoase străzi comerciale ale oraşului – Champs Élysées., Avenue Montaigne şi George V – acesta fiind efectiv un paradis al cumpărăturilor de lux. Champs Élysées a devenit un veritabil bulevard al modei la sfârşitul anilor 1700, când regina Marie Antoinette făcea plimbări aici şi lua lecţii de muzică, iar astăzi este una dintre cele mai cunoscute străzi din lume. Pe lângă aceşti doi poli importanţi ai oraşului, Parisul are o mulţime de alte magazine dedicate iubitorilor de modă, multe dintre acestea fiind localizate în cartierele Le Marais sau Saint-Germain-des-Pres. Iubitoarele de modă vor avea fără îndoială de unde să aleagă şi nu vor înceta nicio clipă să aleagă zborurile către Paris  ca principală destinaţie de cumpărături.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter