Şocant: Nu ştiai că rujul şi rimelul tău conţin aşa ceva!

De Diana Zagrean, pe

Cosmeticele, la originea lor, erau făcute din tot felul de plante şi extracte naturale. Dar dacă vă închipuiaţi că vremurile când rujul era făcut din gândaci roşii au apus odată cu domnia Cleopatrei, vă înşelaţi. Nu ştiai că rujul şi rimelul tău conţin aşa ceva, dar s-ar putea să fii şocată.
Gândăcei de cactus în ruj
Femelele de gândăcei Dactylopius Coccus se hrănesc cu florile roşii ale cactuşilor pe care trăiesc. Când respectivii gândaci sunt striviţi, rezultă o vopsea puternică de culoare intensă. Fiind sigură pentru majoritatea oamenilor, vopseaua este folosită în zilele noastre ca şi colorant în rujuri, îngheţată, iaurt cu fructe şi fard de pleoape. Chiar şi unele sortimente de cafea din cafenelele celebre conţin acest tip de vopsea, ceea ce a stârnit un scandal cu fanii vegani ai brandurilor.

Parfum cu balegă de balenă
Parfumurile scumpe conţin, de multe ori, o substanţă numită ambergris. Sună nevinovat dar respectiva substanţă este, de fapt, o gelatină pe care balenele cu cocoaşă o vomită sau excretă odată cu părţile nedigerate din alimente. Supranumită şi „aurul marin” ambergris-ul se poate vinde cu până la 20.000 dolari kilogramul.

Oja şi rimelul conţin solzi de peşte
Dacă aţi auzit mituri conform cărora rimelul conţine fecale de liliac, acum puteţi sta liniştite. Oja şi rimelul au în compoziţie o substanţă numită guanină, care dă luciu şi reflectă lumina. Această substanţă este extrasă din solzii peştilor şi nu din fecale de liliac şi o găsiţi şi în produse de baie, produse de curăţat faţa, parfumuri, balsam de păr, şampoane şi alte produse pentru îngrijirea feţei, Cuma r fi anumite crème cu particule reflectorizante. Mult mai bine, nu?
Animale moarte în ruj, fard de pleoape şi săpun
Seul de animale este adesea întâlnit în produsele de make up pentru ochi, rujuri, baze pentru machiaj, şampoane, săpunuri şi alte produse de îngrijire a pielii. Grăsimea curăţată de pe carcasele animalelor moarte este fiartă şi transformată în ingredient pentru cosmetice. Locurile de unde provin respectivele animale variază de la laboratoare de cercetare, măcelării, grădini zoologice şi chiar de la firmele care adună animale călcate de maşini pe autostrăzi.
Sebum de oaie în crema de ras şi balsamul de buze
Aţi auzit până acumd e lanolină? Sigur că da, din reclame şi din produsele cu care vă ungeţi zilnic corpul, faţa şi chiar buzele. Lanolina este colectată de pe lâna oilor, pe care o face rezistentă la apă. Deşi sună scârbos să îţi dai pe faţă cu ceva stors de pe o oaie, lanolina este componentă de bază în produse ca: balsamuri de buze, crème hidratante, cremă pentru sfârcuri dureroase de la alăptat şi chiar măşti de păr. Partea bună e că oile nu suferă când sunt mulse de lanolină, ba chiar se bucură de un pieptănat atent şi masaj cu ocazia colectării substanţei.
Foto: Shutterstock
 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter