Ce pericole se ascund în trusa de machiaj

De Revista Unica, pe

Trusa ta de farduri e doldora de produse de care ai uitat că există?
 
Ca să arăţi ca o divă, ai nevoie de „arme” în termen de valabilitate. Dr. dermatolog Daniela Popoiu are multe sfaturi interesante.

Fiecare femeie modernă are în portfard produse de make-up pe care le foloseşte din când în când. În traducere liberă: nu le găseşte întrebuinţare niciodată, dar le păstrează până atunci când va învăţa, în sfârşit, cum se aplică corect fardul de pleoape oranj… Produsele de frumuseţe au un termen de valabilitate, iar fardul oranj cu glitter, pe care l-ai cumpărat demult (pentru petrecerea de Halloween?) îţi poate periclita sănătatea. Ţine cont de termenele înscrise pe ambalaje, dar mai ales de consistenţa produselor.

Atuul rujului

Rujurile rar se strică, dar Dr. Popoiu ne sugerează să nu le ţinem mai mult de doi ani. „Dacă ai un ruj cumpărat acum doi ani, este clar că nu îl vei folosi niciodată, aşa că n-are sens să-l mai păstrezi”, spune medicul. Rujurile sunt produse durabile – sunt anhidre (adică a fost îndepărtată apa din compoziţia lor), şi de aceea rezistă atâta timp.

Longevivul blush

Ei bine, acestea nu se învechesc aşa de repede. După spusele medicului Popoiu, produsele pe bază de pudră sunt cele mai rezistente în timp – pot fi aplicate fără teamă până la trei ani – evident, dacă au fost ţinute departe de umezeală. Dar, ca întotdeauna, dacă a căpătat un miros sau o textură neobişnuită, nu-ţi fie milă şi aruncă-l.

Ce pui pe pleoape?

Fardurile sub formă de pudră pot „trăi” până la doi ani, atâta timp cât le păstrezi uscate şi bacteriile nu se pot dezvolta. Dr. Popoiu spune că multe farduri sunt făcute din materiale minerale, ceea ce înseamnă că bacteriile nu pot trăi în ele (pentru că au nevoie de carbohidraţi şi azot ca să supravieţuiască). Totuşi, dacă le-ai atins cu apă, scapă rapid de ele.

Adio, fondului de ten!

Dacă este pe bază de ulei, va avea o viaţă până la 18 luni, însă dacă nu conţine ulei nu trebuie ţinut mai mult de un an. „Dacă nu are o textură omogenă, ca atunci când l-ai cumpărat, înseamnă că formula chimică a produsului a fost compromisă”, spune Daniela Popoiu, medic specialist dermatolog la Centrul Dermatologic şi Estetic Dermestetica.

Ciao, creioanelor!

Sfatul medicului în cazul creioanelor de ochi şi buze: ţine cont de aspectul culorii şi de felul în care miros. Felul în care s-a schimbat parfumul unui produs e cel mai bun indicator care-ţi dă de ştire că acesta e gata pentru coşul de gunoi. Orice fel de creion are un capac care protejează vârful de bacterii, dar, ca să fii sigură, nu le da mai mult de un an de viaţă.

Cât ţii aplicatoarele?

Aplicatoarele şi pensulele pot fi ţinute ani de zile, dacă le speli frecvent. Din nou: dacă aplici produse pe bază de apă, trebuie să fii foarte atentă, căci devin un mediu „gustos” pentru bacterii (acestea au nevoie de apă şi de un substrat – zahăr sau grăsime – ca să se dezvolte). Dacă le păstrezi curate şi uscate, vei reduce considerabil riscul infecţiilor.

Cum miroase glossul?

Dr. Popoiu spune că putem folosi un astfel de produs maximum un an. „Singură îţi vei da seama de asta. Când  produsul are o baghetă, pe care o scufunzi în tub ca să-l reaplici pe buze, există pericolul infecţiei cu bacterii, din cauza contactului cu aerul. De aici, şi mirosul neplăcut al glossului. Când l-ai simţit, e timpul să-ţi achiziţionezi unul nou”.

Păcatul mascarei

Ştii acele bobiţe care rămân pe gene după ce aplici mascara? E semn că e timpul să renunţi la ea. „Femeile nu ştiu că acest produs nu poate fi utilizat mai mult de 90 de zile”, spune dr. Popoiu. Şi, punctează dânsa, în afară că te ajută să arăţi ca Twiggy, mascara expirată dăuneză sănătăţii – cauzează conjunctivită sau chiar distrugerea  corneei.

E dreptul tău să ştii

Conform reglementărilor Comunităţii Europene, produsele cosmetice pot fi puse pe piaţă numai dacă pe recipient şi pe ambalaj informaţiile sunt inscripţionate vizibil şi lizibil.
Durata de valabilitate a unui produs cosmetic, conform Legii nr. 178/2000, trebuie să fie indicată pe ambalaj astfel:

â–ºdata de minimă de durabilitate indicată prin sintagma „A se folosi, preferabil, înainte de”, urmată de dată sau de indicarea locului de pe ambalaj unde se află inscripţionată această dată;

â–ºindicarea datei de durabilitate nu este obligatorie pentru produsele cosmetice a căror durabilitate minimă depăşeşte 30 de luni. Menţiunile se completează cu indicarea perioadei, după deschiderea produsului cosmetic, în care poate fi folosit în siguranţă de către consumatori.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter