Sfânta Maria: Tradiții și obiceiuri în această zi de sărbătoare

De Oana Dinu, pe Ultimul update Vineri, 29 iulie 2022, 17:43

Sfânta Maria are loc în fiecare an pe data de 15 august. Este unul dintre cele mai importante evenimente ale bisericii ortodoxe și catolice, iar 2,2 milioane de români își serbează onomastica.

Sfânta Maria se numește oficial „Adormirea Maicii Domnului” sau „Ridicarea la Ceruri a Fecioarei Maria”, iar popular Sfânta Maria Mare, și este cea mai mare sărbătoare creștină a verii, care încheie și perioada de două săptămâni în care credincioșii au ținut post.

Se spune că, în momentul în care Fecioara Maria a murit, au avut loc mai multe minuni: orbii şi-au recăpătat vederea, surzii au început să audă, iar ologii şi bolnavii s-au vindecat.

Tradiții și obiceiuri de Sfânta Maria

Sărbătoarea Sfintei Marii ne ajută la sănătate, pentru căsătorie, pentru naștere ușoară și pentru vindecări. Fetele care vor să se mărite și să atragă pețitori, trebuie să poarte în sân de-a lungul întregii zilei un fir de năprasnic (ferigă) şi să se roage la biserică sau la icoana Maicii Domnului, ţinând candela aprinsă.

În ziua de Sfânta Maria se merge la biserică pentru a se împărți fructe cum ar fi struguri, prune şi faguri de miere pentru sufletele celor adormiți. Fetele nemăritate culeg flori din grădină, pe care le așază la icoane, pentru a-și proteja de necazuri și boli familia. După slujba de pomenire, femeile obișnuiesc în unele zone să meargă la morminte pentru a le tămâia.

Perioada dintre Sfânta Marie Mare (15 august) şi Sfânta Marie Mică (8 septembrie) mai este cunoscută în popor şi sub denumirea de Între Sântămării și este considerată a fi potrivită pentru semănăturile de toamnă.

Femeile însărcinate se roagă în această zi la Maica Domnului pentru a le proteja și pentru a naște copii sănătoși.

Ce nu ai voie să faci de Adormirea Maicii Domnului

Conform tradiției, de Sfântă Mărie Mare, este interzis să te scalzi în ape curgătoare și să muncești. Cei care nu vor respecta această zi, nu vor avea roade în gospodărie și animalele li se vor îmbolnăvi.

În unele zone, este interzis să aprinzi focul chiar cu două zile înainte de marea sărbătoare. Oamenii care cred în această superstiție spun că nu gătesc nimic în aceste zile și astfel se feresc de boală și incendiu.

Pentru a te feri de ghinioane, nu trebuie să speli rufe și nici să închizi ușa casei în această zi, pentru că Fecioara Maria poate veni oricând pentru a-și împărţi harul său divin.

Atât femeile, cât și bărbații, nu au voie să se tundă de Sfânta Maria, dacă nu vor să chelească timpuriu.

Nu e bine să fii certat cu cineva sau să intri în conflict chiar în această zi sfântă. În caz contrar, îți va merge rău tot anul.

În preajma acestei zile, ciobanii coboară oile de la munte, iar bărbații își scot pălăria și își pun căciula.

Mesaje de Sfânta Maria 2020

Pentru că mulți români își sărbătoresc ziua onomastică în data de 15 august, preoții spun că de fapt acest lucru este greșit și nu se urează „La mulți ani!”, argumentând că de Sfânta Maria se sărbătorește sfântul, nu cei care îi poartă numele.

„Cinstim sfântul al cărui nume îl purtăm. Iar urarea potrivită este: Să porți numele sfântului cu dragoste și demnitate! La mulți ani duhovnicești în împărăția Cerurilor! și La mulți și binecuvântați ani!”, a declarat părintele Eugen Tănăsescu pentru Adevărul.

Totuși, dacă vreți să felicitați pe cineva pentru ziua onomastică, găsiți AICI cele mai frumoase mesaje de Sfânta Maria.

Aici ai și mesaje cu imagini pentru Sfânta Maria

Rugăciuni către Sfânta Maria Mare

Una dintre cele mai frumoase rugăciuni adresate Sfintei Marii este cea cuprinsă în Acatistul Maicii Domnului: „O, Preasfântă Stăpână, Preacurată Fecioară Născătoare de Dumnezeu, Maica Domnului Dumnezeului meu, Iisus Hristos, cad înaintea ta şi mă rog ţie, Maicii Împăratului, mai înainte îndreptând către tine această nevrednică a mea rugăciune, pe care şi primind-o Maica Împăratului Aceluia ce împărăţeşte cerul şi pământul, o du la Împăratul împăraţilor, Domnul tuturor, la Fiul şi Dumnezeul tău, şi cere mie iertare de toate păcatele mele. Vieţii mele dă-i îndreptare şi, la sfârşitul meu, trecere neîngrozită de vrăjmaşii cei din văzduh; fii mie povăţuitoare, să-mi deschizi dumnezeiasca intrare a Împărăţiei şi acolo să mă îndulcesc de dulceaţa Raiului şi de veselia acelei cetăţi înalte, a Ierusalimului de Sus cel preafrumos şi de frumuseţile lui cele nespuse; de strălucirea luminii Treimii celei cu trei străluciri şi de dulcele glas al cântărilor îngereşti. Cărei slave şi bucurii mă fă moştean şi părtaş cu toţi sfinţii, că toate le poţi, ca Maica Împăratului celui Atotputernic. Şi acum, dar mai ales în acest ceas, mă auzi pe mine, cel ce stau înaintea ta, Stăpână cu totul milostivă. Ia aminte, Doamnă Împărăteasă, spre mine, care aduc ţie cântare de rugăciune: Apărătoare Doamnă, pentru biruinţă mulţumiri, izbăvindu-ne din veşnica moarte, prin darul Celui ce S-a născut din tine, Hristos Dumnezeul nostru şi prin mijlocirea ta cea de maică înaintea Lui, aducem ţie, noi, robii tăi. Ci, ca ceea ce ai stăpânire nebiruită, izbăveşte-ne pe noi robii tăi din toate nevoile şi suferinţele, care strigăm ţie: Bucură-te, cea plină de dar, Născătoare de Dumnezeu Fecioară, bucuria tuturor celor necăjiţi!”

De asemenea, în cărțile bisericești există și Prohodul Maicii Domnului, pe care îl putem citi în această zi de sărbătoare.

Rugaciunea mamei catre Sfanta Maria

Maica Sfanta Preacurata,
Vezi ce frumos dorm copiii?
Ei imi sunt averea toata ,
Pentru ei din greu ma zbucium,
Pentru ei traiesc in lume.
Si indur atat noianul
De dureri fara de nume!
I-am culcat, si-acum spre Tine vin,
Ca ei sa nu ma vaza
Si te rog Maicuta Buna
Sa cobori o blanda raza,
Raza bunataii Tale,
Pe frumoasele lor plete
Ca sa n-aibe vise rele
Si nici pleoapele muiete.
Si mi-i fa in zori de ziua,
Cand or fi ca sa se scoale,
Sa-i vad blanzi, cuminti si veseli,
Indreptand spre Tine pasii
Cum se-ndreapta inspre Tine,
Colo-n cer, sus ingerasii.

Icoana Maicii Domnului de la Mănăstirea Nicula

Mânăstirea Nicula, care poartă hramul Adormirii Maicii Domnului, este un important centru de pelerinaj din zona Ardealului. În biserica Mânăstirii se găsește icoana Maicii Domnului pictată de meșterul Luca din Iclod în anul 1681. Se spune că în 1699, timp de 26 de zile, icoana a lăcrimat, prevestind tragicele evenimente ce au urmat în 1700. Plângerea ei a dat naștere picturii pe sticlă, meşteşug călugăresc învăţat şi de săteni, Nicula devenind astfel prima şcoală de acest fel din ţara noastră, potrivit site-ului mănăstirii.

În 1948, când biserica greco-catolică a fost interzisă în România, Vasile Chezan, tatăl unuia dintre călugării arestați, a salvat icoana primită de la episcopul de Cluj-Gherla, dr. Iuliu Hossu. Acesta a zidit-o într-unul din pereții casei sale, iar înainte de a muri și-a îndreptat privirea spre peretele unde era ascunsă faimoasa icoană. Călugărul Serafim Măciucă, starețul ortodox al mănăstirii Nicula de la acea vreme, a surprins acest gest și după ce a cercetat cu atenție zidul, a descoperit icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului și o ladă cu obiecte de cult. A dus icoana la mănăstire, dar aceasta a fost confiscată de comuniști.

La rugămintea lui Teofil Herineanu, arhiepiscopul ortodox de atunci al Clujului, icoana a fost dusă în capela Palatului Arhiepiscopiei Ortodoxe a Clujului. În anul 1991, după o restaurare defectuoasă la Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei din Cluj, care a schimbat în totalitate imaginea din icoană, aceasta a fost dusă, în final, la mănăstirea Nicula.

În jurul icoanei ce o întruchipează pe Fecioara Maria, despre care iezuiții spuneau în secolul al XVIII-lea că este „adevăratul chip al Maicii Domnului care a plâns în Transilvania”, s-a creat o adevărată dispută. În 1938, săptămânalul Renașterea nega faptul că la Nicula, în mănăstirea „uniaților” (expresia peiorativă la adresa greco-catolicilor), s-ar afla icoana Maicii Domnului care a lăcrimat în 1699. „Cercetările istorice dovedesc că la Nicula e numai o pseudo-icoană”, scria în articol, fiind susținută ipoteza că originalul s-ar afla la Biserica Piariștilor din Cluj.

Adormirea Maicii Domnului sau Sfânta Maria Mare. Ce se oferă de pomană?

Pentru că pe 15 august este pomenită Fecioara Maria, acesta este un prilej și pentru credincioși să își aducă aminte de cei trecuți la cele veșnice. Astfel, în această zi se fac pomeni, iar tradiția spune că este bine să se împartă struguri, pâine, prune și faguri de miere.

Vezi și Mesaje, felicitări și poze de Sfânta Maria. La multi ani, Maria! 

Sursă foto: 123rf.com

Vezi şi Psalmul 50 al lui David!

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter