Secretele familiei regale britanice, destăinuite de servitori

De Erika Chivu, pe

Reguli ciudate, mofturi fără sens, formalităţi învechite… Nimeni nu ştie secretele casei regale britanice mai bine decât cei care lucrează acolo. Servitorii au destăinuit…
… secrete legate de viaţa la Palatul Buckingham, iar un autor britanic le-a strâns pe toate într-o carte.

Prinţul Charles poartă doar şireturi călcate

Prinţul nu s-a îmbrăcat niciodată singur. Cei trei valeţi ai lui se ocupă şi de hainele lui Charles şi îl ajută zilnic la îmbrăcat şi dezbrăcat. Unul din ei trebuie să îi calce şireturile de fiecare dată când se descalţă, căci prinţul nu poartă şireturi cu cute.

Atenţia la detalii merge chiar mai departe. Când a fost în vizită la Buckingham, Obama a constatat că la toaletă se pusese exact hârtia igienică pe care o foloseşte el de obicei. Servitorii aflaseră şi care sunt florile preferate ale lui Michelle Obama.

Ce face regina cu hainele purtate

Când se plictiseşte de o rochie, regina i-o dă uneia din servitoare, care fie o păstrează pentru ea, fie o vinde, dar numai după ce îi dă jos toate etichetele ca să nu ştie nimeni a cui a fost. Una din rochiile reginei a ajuns la un târg de haine, unde nu a atras nicio clientă.

Cei care se ocupă de hainele feţelor regale trebuie să fie mereu pe fază. Unul din ei a trebuit să fie inventiv când unui duce i-au rămas mici pantalonii uniformei. Servitorul a presărat pudră de talc în pantaloni ca să alunece mai uşor, iar la finalul evenimentului l-a dezbrăcat cu foarfeca.

1200 de angajaţi în casele reginei

La reşedinţele regale lucrează peste 1200 de angajaţi, de la mecanici auto până la cameriste. Numai la Palatul Buckingham lucrează full-time 339 de persoane, pentru care se pregătesc zilnic 600 de porţii de mâncare. Totuşi, numai 10-15 intră în contact cu regina.  

Servitorii bărbaţi trebuie să fie înalţi şi atletici, ca să încapă în uniforme. Fiecare uniformă nouă costă 2000 de lire, aşa că angajaţii le poartă pe cele vechi.

Cum sunt plătiţi angajaţii Casei Regale

Cel mai bine plătit este contabilul casei regale, singurul om din lume care cunoaşte averea reginei. Nici măcar prinţul consort nu ştie exact câţi bani are soţia lui, regina.  

Restul angajaţilor au salarii destul de mici, dar primesc tot felul de beneficii, de exemplu pot să intre gratuit în anumite cluburi exclusiviste sau pot să folosească piscina regală dacă respectă anumite reguli. Când apare vreo faţă regală la înot, servitorii trebuie să plece imediat.

 Asistentele personale ale reginei sunt considerate mai degrabă prietene şi nu sunt plătite. Ele sunt alese dintre doamnele de familie nobilă, iar datoria lor este să o însoţească pe regină în vizitele oficiale. Ele vizitează cu luni înainte fiecare loc în care va ajunge regina şi trebuie să ceară, printre altele, ca majestatea sa să aibă rezervată o toaletă unde să se poată retrage la nevoie. Toaleta trebuie să fie astfel aşezată încât să nu audă nimeni când regina trage apa.

Care sunt preferaţii servitorilor

Angajaţii au făcut un top al celor mai amabili şefi de la Buckingham. Pe primul loc se află prinţul consort care este foarte atent cu servitorii. Când a murit şoferul lui, Philip a încălcat regulile şi a mers el însuşi la înmormântare în loc să trimită un reprezentant. Pe ocul al doilea a fost prinţesa Margareta, sora decedată a reginei, care la fiecare Crăciun îşi invita anagajaţii la o masă luxoasă, iar odată l-a ajutat cu bani pe unul din servitori care avea soţia bolnavă.

Charles, fraţii lui, dar şi soţia, Camilla, nu sunt printre preferaţii angajaţilor fiindcă sunt mofturoşi şi ţin neapărat să se respecte formalităţile la fiecare ocazie. Fratele cel mai mic al luI Charles, prinţul Edward este spaima servitorilor, datorită mofturilor sale. Şoferul lui trebuie să se uite numai în faţă, chiar şi când maşina stă pe loc, ca nu cumva să-i vadă faţa prinţului.

Foto: Northfoto

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter