Peștera Urșilor, cea mai vizitată peșteră din România

De Adina Zamfir, pe Ultimul update Marți, 18 octombrie 2022, 14:24

Peștera Urșilor a devenit, la scurt timp de la deschiderea ei pentru publicul larg, unul dintre cele mai vizitate obiective turistice din Apuseni. La Peștera Urșilor ai ocazia să admiri cele mai frumoase stalactite și domuri în galeria de peste 10 metri înălțime.

Cuprins

Descoperită în anul 1975, pe când se lucra la o carieră de marmură, Peștera Urșilor este una dintre cele mai spectaculoase peșteri de la noi și unul dintre cele mai frumoase locuri de vizitat în România. Ea se află în Munții Apuseni, în imediata apropiere a localității Chișcău, comuna Pietroasa.

Peștera Urșilor, o raritate în lume

Numele peșterii vine de la numeroasele fosile de „urși de cavernă” (Ursus spelaeus), animale dispărute din era glaciară. Peștera era un loc de adăpost pentru aceste animale acum 15.000 de ani. Unele dintre ele se retrăgeau să moară în caverne, ascunse de prădători în ultimele zile de viață, când le lăsau puterile. Mărturie stau numeroasele cimitire cu schelete de urși de peșteră descopertite în unele peșteri din România (Peștera Bisericuța sau Peștera cu Oase).

Dar în Peștera Urșilor sunt cele mai multe. Au fost descoperite rămășițe de la aproximativ 140 de urși care, probabil, s-au refugiat aici în grupuri masive, dar au fost surprinși de un cutremur care a blocat ieșirea din peșteră. Înfometați, urșii s-au sfâșiat între ei și au pierit rând pe rând. Cele mai multe oase au fost descoperite chiar în prima galerie a peșterii, acolo unde vizitatorii le pot vedea așa cum le-au descoperit și speologii în anul 1975.

Cele mai frumoase stalactite și stalagmite din România

Peștera Urșilor are o lungime de 1.500 de metri, fiind compusă din galerii amenajate pe două nivele. Doar galeria superioară este deschisă publicului larg și este împărțită, la rândul ei, în trei galerii și patru săli: Sala Lumânărilor, Sala Emil Racoviță, Sala Spaghetelor și Sala Oaselor. În Sala Emil Racoviță poate fi văzut un schelet complet de urs de peșteră.

Pe lângă scheletele de urși, au mai fost descoperite și fosile de capră neagră, leu și hienă de peșteră. Dar mult mai spectaculoase decât scheletele sunt stalactitele și stalagmitele peșterii, care oferă peisaje stranii și inedite. Acestea pot fi admirate în toată splendoarea lor în Galeria Luminilor.

Unele dintre ele au forme fascinante și rare, unicate în peșterile din România. Drept urmare, cercetătorii le-au botezat cu nume sugestive. „Lacul cu nuferi”, „Mastodontul”, „Draperiile din Galeria Urșilor”, ”Palatul” sau ”Căsuța piticilor”. În anul 1975, când a fost deschisă publicului era una dintre cele mai bine amenajate peșteri din Europa și a rămas și azi o destinație preferată și de copii, și de adulți deopotrivă.

Peștera are o atmosferă umedă și rece, cu 10 – 15 grade Celsius tot timpul anului, de aceea se recomandă haine groase la interior și bocanci.

  • Dacă vrei să cunoști mai multe despre fauna din România, vezi curiozități despre pisica salbatica, lucruri surprinzatoare despre bursuc sau informații despre vidra.

Ce mai poți vizita în Apuseni în apropiere de Peștera Urșilor

Muzeul etnografic La Fluturi, întemeiat de Aurel Flutur, care expune peste 2000 de obiecte rare și vechi legate de tradițiile și muncile satului. Muzeul deține printre obiectele cele mai valoroase o locomotivă fabricată în Ungaria care datează din 1910 și un răboj agricol care datează din 1860, nemaîntâlnit în Europa.

Peștera Ghețarul de la Scărișoara care adăpostește cel mai mare bloc de gheață subteran din lume, declarată monument al naturii.

Peștera Ghețarul de la Vârtop la care se ajunge pe un drum forestier de 12 km din satul Casa de Piatră, comuna Arieșeni.

Groapa Ruginoasă, un crater impresionant de rocă roșie, la care se ajunge pe un traseu destul de dificil după o urcare de 800 m. Dar priveliștea din vârful muntelui merită tot efortul.

Peștera Urșilor, cea mai vizitată peșteră din România

Groapa Ruginoasa din muntii Apuseni

Cheile Ordâncușei și Peștera Poarta lui Ionele, amenajată cu pasarele de metal. Peștera se poate vizita parțial deoarece adăpostește o mare colonie de lilieci.

Casa memorială Avram Iancu, o casă tipic moțească, ridicată de părinții lui Avram Iancu și transformată într-un adevărat muzeu cu obiecte autentice și lucruri care au aparținut marelui revoluționar pașoptist.

Cascada Pișoaia sau Cascada Miresii, o cădere de apă de 18 metri pe stânci abrupte, aflată în comuna Vidra, sat Nemesi. Lângă cascadă pot fi observate stânci cu fosile de moluște care au trăit cu ere în urmă în Marea Tetis, locul unde se ridică acum Munții Apuseni.

Cetățile Ponorului, un complex de galerii subterane, străbătute de un râu ce formează cascade impresionante. La Cetățile Ponorului se poate ajunge din Padiș pe traseul cu punct albastru, traseu de 2 ore. Alternativ se poate ajunge din satul Cobleș (comuna Arieșeni), pe traseul cu triunghi roșu.

foto: wikipedia.org/Adina Stanila

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter