Top 10 locuri de vizitat în Brașov. Din centrul istoric până pe Tâmpa!

De Adina Zamfir, pe Ultimul update Miercuri, 11 ianuarie 2023, 15:52

Brașovul este unul dintre cele mai frumoase și bine administrate orașe din țară. Te poți întâlni cu el în orice anotimp, pentru că ai multe locuri de vizitat în Brașov, indiferent de vreme. Vechiul Kronstadt, cu muzee, clădiri elegante și străzi pitorești te îmbie să îl descoperi pas cu pas, pornind din Schei până spre Tâmpa și apoi spre Cetățuie. Iată un top cu cele mai interesante locuri de vizitat în Brașov care te va ajuta să cunoști mai bine orașul.

Orice plimbare în orașul de sub Tâmpa trebuie să pornească din inima veche a acestei cetăți, de lângă Biserica Neagră, simbolul frumosului oraș din Transilvania. Din centrul istoric, spre dealurile care străjuiesc orașul, descoperă cele mai frumoase locuri de vizitat în Brașov.

Cele mai interesante locuri de vizitat în Brașov

Cuprins

Biserica Neagră

Simbol de necontestat al orașului Brașov, Biserica Neagră este totodată și una dintre cele mai frumoase biserici din țară. Cu o înălțime de 89 de metri, este cel mai înalt edificiu în stil gotic din sud-estul Europei și te surprinde prin structura ei masivă, și totodată zveltă și elegantă. Construcția bisericii a început în anul 1385 și a fost inițial cunoscută drept Biserica Sfânta Maria. În anul 1689, biserica a fost cuprinsă de un incendiu puternic în urma căruia zidurile au rămas negre de funinge, atât la interior, cât și în exterior, fiind de atunci supranumită Biserica Neagră. Iată și câteva curiozități despre biserica simbol a orașului Brașov: interiorul larg poate adăposti 5.000 de credincioși, clopotul ei este cel mai mare din țară și cântărește 6 tone, colecția de peste 100 de covoare orientale este cea mai bogată de acest gen din România, iar orga cu peste 4000 de tuburi este una dintre cele mai mari din Europa și este deosebit de apreciată de muzicieni pentru sonoritatea ei.

Piața Sfatului

Top 10 locuri de vizitat în Brașov. Din centrul istoric până pe Tâmpa!

Piața Sfatului din Brașov

După vizita la Biserica Neagră, trebuie să te oprești în Piața Sfatului care poate rivaliza cu multe piețe din marile orașe germane prin frumusețea clădirilor sale. Aici, iese în evidență Casa Sfatului ridicată în anul 1420, unde se găsește și Muzeul de Istorie a Brașovului, apoi Casa Negustorilor, construită în 1545, și Catedrala Adormirea Maicii Domnului, construită după modelul bisericii grecești din Viena. Clădirile din jurul pieței, construite în linii renascentiste sau baroce, adăpostesc cafenele și localuri cochete, magazine de suveniruri și ateliere de artă pe care merită să le vizitezi pas cu pas.

Strada Sforii

Foarte aproape de Piața Sfatului și Biserica Neagră vei găsi indicatoare către celebra Strada Sforii, cea mai îngustă stradă din Estul Europei. Din cauza incendiilor care au pustiit centrul orașului de mai multe ori de-a lungul secolelor, locuitorii care și-au ridicat case noi în zonă au lăsat un pasaj îngust pentru pompieri. Strada Sforii a apărut în secolul al XIII-lea, dar farmecul ei a fost descoperit recent când turiștii au început să caute tot mai des această curiozitate.

Poarta Ecaterinei

Top 10 locuri de vizitat în Brașov. Din centrul istoric până pe Tâmpa!

Poarta Ecaterinei din Brașov

Este cea mai bine păstrată poartă din vechea Cetate medievală a Brașovului. Ea a fost construită în anul 1559 și era principala cale de acces dintre Schei. Poarta a fost botezată după mănăstirea de măicuțe aflată în apropiere, iar cele trei turnuri care îi dau alura princiară nu sunt simple decorațiuni. Turnurile reprezentau dreptul conducătorilor brașoveni de a cere pedeapsa cu moartea atunci când era necesar, în vremurile medievale. Astăzi, Poarta Ecaterinei nu mai are nimic sumbru, din contră, este unul dintre cele mai frumoase locuri de vizitat în Brașov.

Turnul Alb

Construcția acestui turn robust, pe care îl poți vedea de la distanță din Piața Sfatului, a fost încheiată în anul 1494. La vremea sa, cu cei 20 de metri înlțime și cinci balcoane, era cel mai înalt punct fortificat din oraș. Turnul comunica printr-un pod mobil cu zidul cetății și era prevăzut cu metereze și guri de unde se aruncau proiectile cu smoală încinsă. La marele incendiu din 1689, turnul a fost parțial distrus, dar a fost renovat în 1723 și de atunci este îngrijit, reprezentând unul dintre cele mai interesante locuri de vizitat în Brașov.

Strada După ziduri

Top 10 locuri de vizitat în Brașov. Din centrul istoric până pe Tâmpa!

Turnul Alb în top locuri de vizitat în Brașov

Deosebit de frumoasă și plină de mistere este strada După ziduri, străjuită de o parte de vechiul zid al cetății și de cealaltă parte de canalul Graft, săpat la poalele colinei abrupte care apăra inima orașului. Aproximativ la mijlocul străzii, care șerpuiește îngustă pe lângă zidul de apărare, se trece pe sub arcada Bastionului Graft, legat pe vremuri cu un pod mobil de Turnul Alb. Zona este plină de istorie, există și un acces către catacombele sumbre de sub zidul de apărare, sunt zone umbrite și reci, unde nu ajunge niciodată soarele și unde pe vremuri puțini îndrăzneau să meargă. Dar azi, strada este un magnet pentru tinerii care improvizează ritmuri îndrăznețe de hip-hop și pentru îndrăgostiții care caută o bancă mai retrasă.

Prima Școală Românească

În Piața Unirii, lângă Biserica Sf. Nicolae, se poate vizita prima școală românească, înființată în anul 1494 de voievodul Vlad Călugărul. În sala de clasă, se păstrează mobilier foarte vechi din școlile de odinioară, tăblițe de scris și un abac. În sala ”Diaconu Coresi” este expusă și o presă foarte veche la care se tipăreau filă cu filă diverse cărți religioase și manuale pentru școlari.

Muntele Tâmpa

Top 10 locuri de vizitat în Brașov. Din centrul istoric până pe Tâmpa!

Din centrul vechi, după ce ai admirat clădirile din Piața Sfatului și de pe strada Republicii, trebuie să urci pe muntele Tâmpa, un adevărat colț de rai al orașului Brașov. La poalele acestui munte scund, a fost amenajat un parc și alei de promenadă, de unde poți admira tot centrul istoric al orașului și cele mai înalte clădiri. Și tot aici, vei găsi telecabina cu care poți urca pe Tâmpa în trei minute, dacă nu vrei să urmezi traseele de picior. Sus, la aproape 1.000 de metri altitudine, te așteaptă un restaurant, dar mai ales cea mai frumoasă priveliște asupra orașului. Tâmpa a fost declarată rezervație naturală, datorită speciilor deosebite de flori și de fluturi pe care le poți admira în sezonul verii.

Bastionul Țesătorilor

Ridicat tot în cursul anilor 1400, când a fost construit zidul de apărare, bastionul a fost construit pe banii țesătorilor de in. În prezent, este cea mai mare fortificație din Brașov și găzduiește o colecție de arme vechi. Bastionul are patru nivele, cu goluri de tragere, guri de păcură și cu două turnuri de strajă. Fiind cruțat de marele incendiu de la 1689, se păstrează în forma sa originală, iar în curtea interioară se țin adesea spectacole de teatru și concerte, datorită acusticii extraordinare. În 1950, în interiorul bastionului s-a amenajat Muzeul Țării Bârsei, în care este expusă macheta vechii cetăți a Brașovului și a Șcheiului așa cum arăta la sfârșitul secolului al XVII-lea.

Cetățuia

Ridicată pe Dealul Cetății, fortificația cuprinde un castel de dimensiuni reduse, înconjurat de ziduri groase de apărare, cu patru turnuri. Fortul a fost construit în 1524 din lemn, iar aproximativ 100 de ani mai târziu a fost consolidat cu piatră. Cetățuia așteaptă azi vremuri mai bune, o renovare completă și o promovare turistică demnă de cel mai frumos oraș din Transilvania.

Dacă ajungi în zona Brașov, fă o vizită la Canionul 7 scări

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter