Filme cu evadări – Cele mai tari scenarii cu evadări din închisori și lagăre naziste

De Alina Serea, pe Ultimul update Joi, 19 noiembrie 2020, 11:51
Planuri de evadare minuțios detaliate, povești de viață incredibile și mult suspans sunt doar câteva dintre ingredientele celor mai bune filme cu evadări din istoria cinematografiei. 

Fie că vorbim despre filme cu evadări din lagăre naziste, unde drama prizonierilor are la bază povești reale, fie că vorbim despre filme cu evadări din închisoare, ce arată de multe ori nedreptatea și corupția, peliculele de acest gen au foarte mulți fani. Iată o selecție a unor filme cu evadări memorabile:

Cuprins

Filme cu evadări din închisori

The Shawshank Redemption

Unul dintre cele mai cunoscute filme cu evadări din istoria cinematografiei rămâne în continuare The Shawshank Redemption sau Închisoarea Îngerilor, așa cum a fost tradus în limba română.
Filmul a fost adaptat după un roman al lui Stephen King, filmul este considerat cea mai bună peliculă din toate timpurile, fiind clasată pe primul loc pe IMDB. Filmul îl are în prim plan pe un fost bancher care este condamnat pe nedrept. Drumul spre evadare nu va fi deloc unul simplu, iar speranța că va reuși este singura care îl poate ajuta să treacă peste toate greutățile întâmpinate în închisoare.

Papillon

De asemenea printre cele mai bune filme cu evadări, Papillon îl are în rolul principal pe Steve McQueen. Acesta interpretează absolut genial rolul unui un spărgător condamnat pe nedrept şi trimis să îşi execute pedeapsa într-o închisoare franceză de pe Insula Diavolului. Închisoarea în care acesta este închis este o adevărată fortăreață. Alături de amicul său, falsificatorul jucat de Dustin Hoffman, va pune la cale minuțios toate detaliile unei mari evadări. Scenele sunt pline de suspans, iar drumul lor anevoios. Acțiunea te prinde atât de tare, încât chiar speri ca cei doi deținuți să reușească în planul lor.

Prison Break

Unul dintre cele mai de succes serii de filme cu evadări și închisori este cu siguranță Prison Break. Deși inițial producătorii au vrut să facă doar două serii, aprecierea de care filmul s-a bucurat a dus la continuarea lui până la cinci serii. Intriga serialului se învârte în jurul poveștii unui om încarcerat și condamnat la moarte pentru o crimă pe care nu a comis-o și a fratelui acestuia, care elaborează un plan complex pentru a-l salva de la pedeapsa capitală.

Death Race

De asemenea printre cele mai spectaculoase filme cu evadări, Death Race are în prim plan niște diabolice curse cu mașini orgnizate de gardienii unei închisori. Deținuții sunt cei care se luptă pe viață și pe moarte, spre distracția publicului larg. Protagoniștii se mutilează și se ucid între ei încercând să obțină eliberarea. Dacă ești un fan al filmelor de acțiunea cu mașini, nu ai cum să ratezi Death Race.

Runaway Train

Filmul, unul dintre clasicele genului, spune povestea lui Manny, unul dintre pușcăriașii cel mai bine păziți dintr-o închisoare din Alaska. Când află că administratorul închisorii, din diferite motive, vrea să-l omoare, Manny decide să evadeze. Cu ajutorul tânărului Buck, acesta reușește să evadeze. Cei doi se urcă într-un tren, al cărui mecanic moare. Iar libertatea obținută atât de greu se poate transforma oricând într-un drum spre moarte.

Gladiator

Deși nu este nici pe departe un film cu evadări clasic, Gladiator nu poate lipsi din acest top.
Filmul îl are în prim plan pe marele general roman Maximus (Russell Crowe) care a obținut o victorie glorioasă pe câmpul de luptă. Însă în loc să fie răsplătit și să se poate întoarce la familia sa, acesta cade victimă invidiosului Comodus, moștenitorul tronului, care ordonă uciderea familiei și a lui Maximus. Acesta scapă, însă ajunge închis într-una dintre închisorile romane, unde este obligat să lupte ca gladiator. Maximus realizează că singura sa șansă reală de evadare este chiar aceea de a câștiga simpatia și voința poporului.

Filme cu evadări din lagăre

The Great Escape

Unul dintre legendarele filme cu evadări din lagăre, The Great Escape a făcut istorie în cinematografie. Una dintre cele mai cunoscute scene este cea în care Steve McQueen, încercând să scape de urmăritori, intră cu şubreda sa motocicletă într-un gard de sârmă. Filmul are la bază o poveste adevărată despre încercarea de evadare a prizonierilor de război pe care anul 1944 i-a prins într-unul dintre cele mai bine păzite lagăre naziste şi care elaborează un plan complex şi anevoios în speranţa salvării. Planul de evadare este, cu siguranţă, unul dintre cele mai interesante şi minuţioase, căci pregătirile pentru marea evadare din lagăr au durat un an, timp în care s-au desenat hărţi, s-au falsificat acte şi s-au săpat trei tunele de 400 de metri fiecare.

Escape from Sobibor

Deși nu a fost foarte mediatizat, „Evadare din Sobibor”, așa cum a fost tradus în limba română, este un film britanic de televiziune, în regia lui Jack Gold. Acesta prezintă o poveste plină de suspans despre una dintre evadările istorice dintr-un lagăr al morţii. Faptul că este bazat pe fapte reale aduce un plus de emoţie şi adrenalină poveştii.

La Grande Illusion

De asemenea printre cele mai bune filme cu evadări din lagăre, La Grande Illusion este povestea descoperirii camaraderiei într-un lagăr german în timpul Primului Război Mondial. Doi ofiţeri francezi aristocraţi reuşesc să creeze o societatea bazată pe respect şi onoare, acolo unde războiul nu face diferenţă între oameni. Când sunt aproape siguri că vor reuși să evadeze, după ce reușesc cu greu să sape un tunel, aceștia află că vor fi mutați.

Filme cu evadări și închisori ce pot fi văzute online, subtitrate, pe Netflix

Orange Is the New Black

Unul dintre cele mai apreciate filme cu evadări și închisori, care poate fi văzut online, subtitrat în limba română este Orange Is the New Black, un serial produs de Netflix. Filmul a fost ominalizat la mai mult premii Emmy. În prim plan este povestea unei antreprenoare absolvente de colegiu condamnate la 15 luni de închisoare pentru implicarea, în tinereţe, într-o reţea de trafic de droguri. În serial, nu doar deţinutele au parte de aventuri extreme, ci şi personalul închisorii.


Îți recomandăm și:

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter